Přes dobrý výkon v závěru patří naší U20 šestnácté místo

V závěrečném turnaji extraligy U20 nastoupili naši hráči ve druhé výkonnostní skupině mezi týmy z popředí tabulky. Po jednom dvoubodovém vítězství skončili na posledním pátém místě a celkově obsadili v extralize 16. místo.
Poslední extraligový turnaj v Kojetíně i celý ročník hodnotí trenér Ivan Pelikán:
„Celá sezona vlastně ve všech třech kategoriích (U18, U20, U22) se „nesla“ ve znamení transformace a stabilizace týmů. Všechny tréninkové skupiny se omladily a ladily se i jednotlivé herní posty. Nosnou věkovou skupinou pro všechny kategorie, a to nejen počty hráčů, ale i výkonností, byla právě kategorie U20.
Její někteří hráči hráli všechny tři kategorie a ve všech byli pro nás zásadní i výkonnostně. Šlo o hráče Resla, Pelikána, Cirana, Šterce, Lexe, Polocha a Holušu. O něco mladší je potom Baláž a Martin Žarnovický, kteří hráli také dvě soutěže. Výhodnou bylo to, že měli velký herní objem, na stranu druhou to bylo náročné na čas a regeneraci, ale i na prakticky každotýdenní střídání soutěží i spoluhráčů.
Tým U20 se od zářiové kvalifikace postupně zlepšoval a zakončil soutěž mezi elitou (ve druhé výkonnostní skupině celé soutěže, která má 20 družstev a je nesmírně vyrovnaná). Poslední turnaj v Kojetíně uplynulý víkendbyl vlastně odměnou za jejich celoroční práci.
Střetli jsme se opravdu s elitními týmy této kategorie (Zlín, Liberec, Kojetín a Olomouc), které měly v kádrech v průměru starší hráče oproti našemu týmu. My jsme měli „koncový věkový ročník 2004“ pouze v případu Resla a Pelikána. Oba patřili k nejlepším, možná nejlepším hráčům na svých postech celé soutěže, ale na ostatních postech nám hráči výkonnostně rostli v průběhu soutěže. Šlo převážně o ročníky 2006 a 2007.
Ale zpět k turnaji, odehráli jsme patrně pro nás nejlepší zápas soutěže proti silnému Kojetínu s výhrou 3:2. Zbylé 3 zápasy jsme prohráli shodně 1:3, ale výkonnostně jsme se hodně přiblížili absolutní špičce soutěže.
Poděkování patří všem hráčům za celoroční práci. Hráči si dnes možná ještě neuvědomují, jak velký výkonnostní skok udělali. Pravdou je, že se systém mládeže za poslední roky mění především ve struktuře soutěží (zvyšuje se počet družstev, ale přibyla i jedná věková kategorie). Mladí hráči již nejsou koncentrováni pouze do tradičních velkých klubů (Praha, Brno, Ostrava, Liberec, Č. Budějovice...), ale vznikla celá řada „menších“ klubů (Kojetín, Znojmo, Kolín, Svitavy atd atd), které velmi dobře konkurují. Mnohdy i dobře uchopily výchovu od kategorie žáků a na menších městech se jim to možná daří i lépe než ve velkých městech, kde je velká konkurence jiných sporů nebo zájmů. I my budeme muset pro příští sezonu opět budovat nová družstva, ale věřím, že letošní zkušenosti především kategorie U20 přenesou hráči opět mezi nově příchozí mladé hráče.
Za zmínku naší práce v roce 2022/23 určitě stojí i to, že máme dva reprezentanty ČR v kategorii U17 a U21. Výchova reprezentantů je jedním z cílů Center mládeže ČVS, kterým jsme i my. Jde o Michala Baláže, který absolvoval dvě kvalifikace U17 o postup na ME s konečným postupem. Druhým je Jakub Pelikán, který byl na závěrečném turnaji ME U20 v Itálii (8.místo) a na Evropské olympiádě mládeže (3.místo). Naše práce je zaměřena i tímto směrem, ale záleží především na dobré klubové práci, o kterou se snažíme s týmem všech trenérů VK Ostrava“.