Kadeti postoupili do play off


Po plodných letech, kdy jsme v kategorii kadetů vždy hráli o příčky nejvyšší, jsou naše cíle v letošní sezoně podstatně skromnější a to dostat se mezi osm nejlepších týmů v ČR. Právě celkové body do osmého místa nám zaručují účast v závěrečném play – off.

Sobota
VK Ostrava – TJ Slavia Hradec Králové 3:2 (23,19,-22,-19,9)
Do prvního utkání Hradcem Králové jsme vstoupili dobře a celkem bez větších problémů vedeme 2:0 na sety. Hradec bojoval a rozehrál se především v poli. Těžce skládáme balony a na naše hráče se z tohoto důvodů vkrádá nejistota. Hradec srovnává stav a jde se do tie breaku. Vychází nám začátek setu, kdy v útoku táhne družstvo Radim Závodský. Náskok z počátku setu si udržujeme až do konce utkání a první duel vyhráváme 3:2.

VK Ostrava – Jihostroj České Budějovice 2:3 (21,21,-28,-20,-7)
V druhém utkání v sobotu nás prověřuje družstvo, se kterým se v letošní sezoně setkáváme poprvé. Družstvo z Českých Budějovic vyhrálo suverénním způsobem první zápas s týmem Beskyd a tak bylo znát v počátku zápasu jejich sebevědomí. „Budějky“ jsou somatotypy skvěle postaveným mužstvem a svoji hru mají založenou na tvrdém útoku a podání. Soupeře jsme zaskočili především dobrým příjmem a obranou na síti. Jen v prvním setu jsme zaznamenali osm bodových bloků. Opět vedeme 2:0 na sety a třetí set je v koncovce opravdovým bojem. Bohužel díky zbytečným chybám prohráváme tuto vypjatou koncovku 30:28. Po zbytek zápasu taháme již za kratší konec, i když opticky je tento zápas vyrovnaný. Hodně náročný hrací den končí až po půl desáté večer.
Spíme vysoko nad Velkým Meziříčím na Faitově kopci, kde je rozhledna a osvětlená sjezdovka. Ještě krátká procházka, večeře a hajdy do postele. Zítra nás (jestli chceme mít naději na postup do finálového turnaje) čekají vzhledem k vývoji situace v této skupině veledůležité zápasy.

Neděle
TJ Spartak Velké Meziříčí – VK Ostrava 2:3 (20,-17,-15,20,-13)
První utkání hrajeme s domácím Velkým Meziříčím. Toto družstvo je v podstatě výběrem kraje Vysočina. Utkání je pro oba týmy velmi důležité. Družstvo, které zvítězí, má minimálně zaručenou další účast v této skupině a možnost bojovat o závěrečné play of. Poražené družstvo by bylo v podstatě již z těchto závěrečných bojů vyřazeno. Hraje se o hodně. Tento zápas s domácím družstvem nakonec zvládáme a vybojujeme. Po dvouapůlhodinové bitvě vítězíme tím nejtěsnějším rozdílem na sety 3:2 a v posledním 15:13. Třetí zápas a opět tie break. Zatím pořádné nervy.

SŠK Beskydy Frýdek Místek – VK Ostrava 1:3 (-23,19,-20,-19)
Tento zápas hrajeme přece jenom uvolněněji s vědomím příznivé situace pro naše družstvo. S tradičním soupeřem se v prvním setu přelévá vedení z jednoho družstva na druhé. Nakonec jsme v koncovce šťastnější. Po prohraném druhém setu jsme další dva o něco lepší především na útoku. Celkem se nám daří ubránit ústřední hráče soupeře. Výrazněji nechybujeme a pořád máme ještě dost sil držet pořád několikabodový náskok. Družstvo se může spolehnout na výborně hrajícího Radima Závodského a Tomáše Kopeckého.
Celkové zhodnocení:
Celý turnaj odehrál ve skvělé formě Radim Závodský a podle mne si říká opět o reprezentační dres. Ale i ostatní splnili na svých postech své role. Oba naši blokaři Honzové, Holáň a Černín, museli být připravení přihrávat (při neúčasti libera) čehož se zhostili na výbornou. Tomáš Kopecký jako nahrávač ukazuje svůj talent a dobře mu na tomto postě sekundoval Vojta Vašíček. Hodně těžké chvilky prožil po nemoci Ondra Unzeitig, ale zvládl to. Nikolas Konya, který na můj vkus hodně absentuje v tréninkovém procesu, zvládl svoje postavení v roli univerzála také. Kluci na střídačce Vojta Kokeš a Vašek Kavala zapadli do kolektivu a určitě svojí přítomností pomohli. Turnaj jsme odehráli v podstatě v šesti, sedmi lidech bez libera. I tak byl pro nás turnaj z pohledů výsledkového a výkonnostního úspěšný.
Sestava: Unzetig Ondřej, Kopecký Tomáš, Závodský Radim, Černín Jan, Holáň Jan, Konya Nikolas, Vašíček Vojtěch, Kavala Václav, Kokeš Vojtěch. Trenér: Lubomír Vašina

Tabulka 4. turnaj – skupina B

1. VK Bosch České Budějovice 4 2 1 1 0 11:6 9

2. VK Ostrava 4 1 2 1 0 11:8 8

3. Green Volley Beskydy A 4 2 0 0 2 7:8 6

4. TJ Slavia Hradec Králové 4 0 2 1 1 9:10 5

5. TJ Spartak Velké Meziříčí 4 0 0 2 2 6:12 2

Průběžné celkové pořadí:

1. VK Euro Sitex Příbram 57

2. VK Dukla Liberec 57

3. VolleyTeam ČZU Praha 56

4. SGLD Brno 50

5. Green Volley Beskydy A 45

6. VK Bosch České Budějovice 44

7. VK Ostrava 44

8. SK Kojetín 2016 40

9. TJ Slavia Hradec Králové 33

10. VK Karlovarsko – Ostrov n.O. 33

11. TJ Spartak Velké Meziříčí 32

12. SK Volejbal Kolín 30

13. VSC Zlín 21

14. TJ Nový Jičín 18