Starší žáci postoupili suverénně do finále Mistrovství republiky


Kvalifikačný turnaj starších žiakov organizovali Svitavy. Po dohode zainteresovaných družstiev sa hralo v jednom dni a každé družstvo odohralo 5 zápasov. Kvalifikácia sa hrala v štyroch skupinách a bojovalo sa o 12 postupových miest. Z každej skupiny postupovala trojica najlepších. Hralo sa nielen o samotný postup , ale aj o nasadenie do skupín záverečného finálového turnaja MČR. Žiaci VK Ostrava podali v turnaji výborný výkon a vo všetkých piatich zápasoch svojich súperov zdolali. Postup do finále bol zaslúžený.
Výsledky zápasov:
1. VK Ostrava - Fatra Zlín 2:0 (15, 18)
2. VK Ostrava - Svitavy 2:0 (18, 16)
3. VK Ostrava - Rychnov nad Kněžnou 2:0 (16, 14)
4. VK Ostrava - Opava 2:0 (16, 18)
5. VK Ostrava - Blue Volley Ostrava 2:1 (-19, 13,10)
Turnaj sa hral v krásnej športovej hale na troch ihriskách. Zápasy štartovali súčasne v každom kole. Všetky družstvá bojovali o cenný postup do záverečného finálového turnaja.
Naši žiaci odštartovali turnaj zápasom so Zlínom. Do turnaja sme vstúpili s veľkou bojovnosťou, dobrým nasadením a snahou. Hra postupne získala na kvalite, darilo sa nám podanie, aj dohrávky útokov po medzihre. Do súpera sme tlačili razanciou aj dobrou obranou na sieti. Domáce Svitavy sa v druhom zápase snažili tlačiť do nás podaním. Ak sme presne prihrali, náš útok bol nezastaviteľný. Taktika riskovaného podania domácim prinášala časté chyby, podanie im lietalo do autu alebo siete. Hernú prevahu sme dokázali v dvoch setoch udržať.
V treťom zápase sme hrali s prekvapením turnaja Rychnovom. Rychnov dokázal zdolať domáce Svitavy aj „Blučko“. V našom vzájomnom súboji bolo výborné, že sme hrali koncentrovane. Do hry zasiahli aj hráči z lavičky a ukázali pekné momenty. Využili sme výraznú výškovú prevahu a daril sa nám útok zo všetkých pozícií. Opava v zápase príliš nevzdorovala, mohli sme zostavu v každom sete vystriedať.
V poslednom zápase turnaja s Blue Volley bolo náročné udržať v družstve bojovnosť a herné nasadenie. Do jednotlivých činností vstupovala únava a kopili sme nepresnosti v obrane aj na útoku. Po prehre v prvom sete sa hráči navzájom povzbudzovali a hecovali. Zlepšenie hry vo všetkých činnostiach sa dostavilo, po dvoch vyhratých setoch sme celý turnaj vyhrali bez straty zápasu. Postup na MČR bol vybojovaný.
Zostava VK Ostrava: Aleš Závodský, David Demel, Jan Mlčák, Jakub Pelikán, Martin Sonnek, Lukáš Filip, Adam Schauer, Patrik Vlček, Jan Matušek, Matěj Kukrecht.
Hodnocení trenéra Romana Dvorana:
„Kvalifikáciu sme zvládli parádne. Na družstve bolo vidieť motiváciu a pozitívnu energiu hráči predviedli aj v zápasoch. Nie všetko bolo ideálne, ale chyby sme dokázali naprávať. Nedostávali sme série bodov, dobre sme bránili a naša najlepšia činnosť bol útok. Prebojovali sme sa na finále MČR od 10. do 12. mája v Hradci Králové. Bude to náročný turnaj, v ktorom sa budeme snažiť o najlepší výkon aj výsledok. Turnaj bude ťažký pre všetkých, pretože za tri dni odohráme osem zápasov. Tento formát turnaja preverí hernú výkonnosť jednotlivých družstiev a výsledok určí nového Majstra ČR tejto kategórie.“