Republikový bronz žáků VK Ostrava


Finálový turnaj o Majstra ČR, na ktorý sa žiaci VK Ostrava prebojovali, sa uskutočnil v Hradci Králové. Turnaj odohralo kvalifikovaných 16 družstiev v troch hracích dňoch. Od piatku do nedele odohrali žiaci osem náročných zápasov od základnej skupiny až po súboje o medailové umiestnenia.
Náročný model finálového turnaja zvládli žiaci VK Ostrava na jednotku, keď po tuhom boji zvíťazili v zápase o tretie miesto 2:1 nad Znojmem. Radosť celého družstva z tohoto výsledku bola mimoriadna. Koniec sezóny s medailou za tretie miesto je odmenou pre celé družstvo za tréningové a zápasové nasadenie v celej sezóne. Individuálne ocenenie Najlepší smečiar finále MČR získal Aleš Závodský, čo potvrdilo jeho výbornú formu v tomto finálovom turnaji.
Turnaj sa hral v piatok v základných skupinách, prvé tri družstvá zo základných skupín postupovali do sobotných 6 členných skupin a v týchto skupinách sa bojovalo o postup do prvej štvorky turnaja. V nedeľu sa hralo semifinále, finále a zápasy o umiestnenie.
Výsledky zápasů ve skupině D:
VK Ostrava - Brno 2:0 (13,22)
VK Ostrava - Český Krumlov 2:0 (12,20)
VK Ostrava - Sokolov1:2 (21,- 20,- 8)
V piatok sme začali zápasom proti Brnu. Hrali sme koncentrovane a darili sa nám bodové dohrávky. Súperi boli nervózni a robili série chýb v útoku aj na prihrávke. Druhý set bol od úvodu vyrovnaný, body padali na obidve strany. Hra sa prelievala , ale útok z našej strany bol razantnejší. Vyšlo nám viacero podaní, ktoré skončili esom. Podobne sme zatlačili aj Český Krumlov. Na sieti sme v prvom sete získali prevahu. Dobre a účinne lietalo naše podanie, Krumlov len s veľkou námahou dokázal útokom bodovať. Druhý set sme bodovo ustrážili, aj keď sa hra opticky vyrovnala.
Posledný zápas v piatok nás čakal najťažší súper. Sokolov hrá podobný systém hry ako my, s razantným útokom a agresívnym podaním. Na našich hráčoch bolo vidno únavu, ale bojovnosť nám nechýbala. Kľúčový prvý set sme v koncovke vybojovali po zložených útokoch a výbornej obrane na sieti aj v poli. V ďalšej hre bol Sokolov lepší na podaní, naša prihrávka bola veľmi nepresná a oslabila aj náš útok. Sokolov skončil v tabuľke skupiny pod nami , pretože zaváhal v zápase proti Krumlovu. Prvé miesto v skupine D vybojoval VK Ostrava a dávalo nám to dobrú pozíciu do druhého hracieho dňa .
Výsledky zápasů ve skupině E:
VK Ostrava - Nymburk 2:0 (26,15)
VK Ostrava - České Budějovice 0:2 (-19,-22)
VK Ostrava – Znojmo 2:0 (18,14)
V sobotu sme turnaj odštartovali zápasom s Nymburkom. Nymburk je družstvo bojovníkov a toto potvrdili aj v prvom sete. My sme hrali s dobrou účinnosťou od začiatku setu a mali sme náskok 4 až 5 bodov, do koncovky sme vstupovali so skóre 22: 19 a prišli naše nepochopiteľné riešenia v hre a chyby. Ulievky, auty z útoku aj pokazené podania v sériách. Súper mal na ruke dva setbaly. V závere sme predsa len set vyhrali. Príhovor do druhého setu zabral a hru sme ovládli vo všetkých činnostiach. Zápas s Budějkami bol vyrovnaný, bojovali sme o každú loptu, ale súper výborne podával, aj bránil našich útočníkov. V priebehu zápasu sme nedokázali tlak, pod kterým sme boli, zastaviť. V poslednom zápase v sobotu nás čakalo Znojmo, ktoré bolo v aktuálnej tabuľke po dvoch dňoch na nedostižnom prvom mieste. Na súboj sme sa dobre pripravili, pretože sme hrali o postup do semifinále celého turnaja. Znojmo nastúpilo so zmenenou zostavou, my sme sa však zamerali na vlastný výkon a hru. Po dobrom výkone sme vyhrali v dvoch setoch a boli sme v semifinále turnaja.
Semifinále:
VK Ostrava - Břeclav 0:2 (- 14, - 13)
V zápase sme pokúsili hrať na hranici rizika. Po agresívnom podaní bola úloha útočiť čo najtvrdšie, aby sa súper dostal minimálne do medzihry. Túto úlohu sme dokázali plniť len v úvode setov. Súper výborne podával a podaním nás úplne odtlačil od siete. Ak sme aj dokázali prihrať, bolo to nepresné a útok sme hrali po nahrávkach z pola. Dobre brániaci súper nás dokázal v poli vychytať, alebo blokom ubrániť.
O 3. místo:
VK Ostrava - Znojmo 2:1 (15, - 15,5)
Znojmo nastúpilo do zápasu po prehre v semifinále proti domácemu Hradcu Králové. Cieľ uspieť v tomto súboji mali obidve strany. Úvod zápasu nám vyšiel parádne, účinné podanie, presný príjem podania a pestrá hra nás dostala do vedenia 1:0. Po výmene strán sme hrali dobre do stavu 11:11, potom prišiel na podanie kapitán Znojma a parádnou sériou skákaného podania získal náskok 18:11. V druhom sete sa Znojmo otriaslo a zápas vyrovnalo. Nasledoval skrátený tretí set a hra o bronzovú medailu. Naši chlapci sa vrátili k svojej dobrej hre v prvom sete a skrátenú hru vyhrali 15:5! Vybuchla radostná oslava bronzu!
Zostava VK Ostrava: Aleš Závodský, David Demel, Jan Mlčák, Jakub
Pelikán, Martin Sonnek, Lukáš Filip, Adam Schauer, Patrik Vlček, Jan
Matušek, Matěj Kukrecht. Trenér Roman Dvoran, asistent trenéra Martin
Vaculík.
Hodnocení trenéra Romana Dvorana:
„Po dobrých výkonoch v kvalifikácii sme verili, že nám herná forma vydrží aj do finále. Družstvo sa zomklo a s hráčmi nemávali ani prehry v skupinovej fáze turnaja. Pri tomto formáte turnaja je cenné, že sme sa v žiadnom sete ani zápase nevzdávali. Finále vyhrala Břeclav, ale tento súper bol výkonnostne nad všetkými ostatnými. Po dvoch sezónach v starších žiakoch si ročník 2004 vybojoval cenné umiestnenie a medaila bude peknou spomienkou na hru v žiackej kategórii. Mňa osobne veľmi teší že aj naše družstvo žiakov prispelo k výbornej sezóne 2018/19 v našom klube VK Ostrava.“

bronzovi zaci2

bronzovi zaci3