Vítězíme nad Zlínem a postupujeme do čtvrtfinále play off

V prvním setu jsme sice získali první čtyři body, ale to byla naše labutí písně. Následně jsme se trápili na příjmu zejména při podání Koláře a zaostávali jsme také výrazně v důrazu na útoku. Ve druhém setu se karta úplně obrátila. Byli jsme lepší na podání a od toho se odvíjela naše vydařená hra. Hru hodně oživil střídající Šmídl. Ve třetím setu jsme se dopouštěli mnoha chyb, ale za zdánlivě beznadějného stavu 20:24 jsme předvedli neuvěřitelný obrat a šli v zápase do vedení. Tento moment nás natolik psychiky posílil, že jsme ve čtvrtém setu na palubovce jasně dominovali a vybojovali si zasloužený postup.

Předkolo play off – 3. zápas
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 3:1 (-17,19,26,13)
VK Ostrava: Biernat, Šoltys, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Šmídl, Sedláček. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
VSC Fatra Zlín: Barták, Kolář, Čechmánek, Navláčil, Vašíček, Čech – Motyčka, Bláha. Střídali: Truong, Varous, Šulc. Trenér Přemysl Obdržálek, asistent trenéra Roman Macek.
Konečný stav na zápasy 2:1.

Hned první čtyři body rozhodujícího utkání získáváme při podání Biernata. Zlín útočí v úvodu utkání výhradně středem a k tomu přidává kvalitní podání Koláře. Hosté otáčí sedmi body v řadě vývoj prvního setu (6:10). Univerzál Šoltys se postará za koncovou čarou o snížení na rozdíl dvou bodů (9:11). Zlín si však bere při podání Čecha zpět čtyřbodový náskok (9:13). Hosté výborně brání v poli, navíc nám se v útoku nedaří (12:16). Nevychází nám ani servis, naopak na druhé straně těží Zlín opět z vynikajícího podání Koláře a slabšího příjmu soupeře. Hosté si nesou do koncovky pohodlné vedení 15:20. Náš tým se utápí ve špatném příjmu a první set spěje k rychlému konci. Zlín ho zaslouženě vyhrává 17:25.

Do druhého setu vystřídáme univerzály a hned o první tři body se postará střídající Šmídl. Když Vašina vytlouká zlínské bloky, vedeme 4:2. Opět výborně hrající hostující smečař Čech srovnává přímým bodem z podání na 6:6. Když Janků zablokuje Vašíčka, máme zase náskok dvou bodů (8:6). Funguje nám obrana na síti a nadále držíme dvoubodový náskok (11:9). Po technické chybě Vašíčka a dohrávce Biernata vedeme 14:10. Hostům při plachtícím podání Vašiny nepomůže ani oddechový čas (15:10). Po výborné hře Šmídla v poli zvyšuje Janků na 18:11. Do koncovky druhé sady jdeme po důrazném útoku Šmídla a dvou přímých bodech z podání Janků za vedení 22:14. Domácí náskok v pohodě udrží a srovnávají stav na sety po výhře 25:19.

Jako první odskakuje ve třetím setu hostující Zlín (2:4). Hosté si drží dvoubodový náskok díky spolehlivě bodujícímu Kolářovi. Po skvělé práci Sobczaka při obraně v poli srovnává Šmídl na 7:7. Navláčil bere pro Zlín náskok dvou bodů zpět (7:9). Hostům se vrací jistota na podání a po nevynucené chybě Vašiny vedou 8:11. Po další nevynucené chybě Šmídla má Zlín navrch již čtyři body (9:13). Hostům si za stavu 10:13 nešťastně zraní kotník první nahrávač Barták. Po dlouhé „přehazované“ nad sítí vede Zlín stále o tři body (12:15). Po výborném podání Vašíčka zvyšují hosté na 13:17. Zlín si drží stejný náskok i před koncovkou (16:20). Naši borci se nevzdávají. Po bloku Davida a nevynucené chybě Koláře snižujeme na 19:20. Po špatném přijmu podání Truonga má Zlín k výhře ve třetí sadě daleko blíže (20:23). Za stavu 20:24 dokáže náš tým při podání Biernata odvrátit čtyři setboly a po útoku Šmídla máme dokonce první setbol (25:24). Zázračný obrat dokonáme využitím třetího setbolu po bloku Davida (28:26).

Máme lepší vstup i do čtvrtého setu, kdy po nevynucené chybě Čecha, esu Janků a netaktickém zahrání míče hostujícím liberem Motyčkou vede 6:2. Zlín nic nebalí a při podání Čecha mohutně dotahuje. Po nádherné dlouhé výměně držíme náskok dvou bodů (7:5). Čisté eso Šmídla a nevynucená chyba Koláře znamenají vedení 10:6. Za stavu 13:7 se na straně Zlína dostává do hry třetí nahrávač Šulc. Po technické a nevynucené chybě Čecha vedeme pohodlným náskokem sedmi bodů (16:9). Zlín se nemůže vymanit z hluboké krize při podání Davida (19:9). O osudu zápasu a postupu domácí Ostravy je rozhodnuto. Zlín neskládá ani útoky na jedny ruce (21:10). Vítězíme v poslední části zápasu propastným rozdílem bodů 12 bodů 25:13 a můžeme se radovat z postupu do čtvrtfinále play off proti Liberci.

Ohlasy po utkání:

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Byl to velmi pěkný zápas. Byla to dnes krása sportu. Zlín odehrál dobrý zápas. Z úplného dna ve třetím setu jsme se vytáhli nahoru a následně byl čtvrtý set náš. Třetí set to rozhodl. Za stavu 20:24, když jsem šel na podání, změnil jsem jeho směr. Pomohli jsme si i bloky a kýžený bod jsme uhráli.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Kromě toho, že jsme šťastní z postupu, tak jsme i rádi, jak jsme tento zápas vyhráli. Navíc před výborným bouřlivým publikem, kterému děkuji za skvělou pomoc. Prvním zlomovým momentem zápasu bylo zranění hostujícího nahrávače Bartáka. Druhým pak to, že jsme ve třetím setu za krajně nepříznivého stavu otočili jeho závěr v náš prospěch. Na počátku zápasu jsme měli zbytečný respekt. Od druhého setu, kdy jsme do toho konečně vložili srdíčko, přišla i dobrá hra. V poli jsme toho dnes pochytali tolik, jako ne za celou sezonu.“

Pavel Kolář (kapitán VSC Fatra Zlín): „Zápas se musel líbit. Přinesl dlouhé výměny a vyrovnaný boj. Rozhodl ho neuhraný třetí set. Ve čtvrtém jsme se již nedostali do zápasu.“

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Zápas byl ovlivněn zraněním nahrávače Bartáka a tím, že jsme neuhráli třetí set za jasného vedení 20:24. To ovlivnilo čtvrtý set. Pokud bychom vyhráli ten třetí, kde stačilo i při špatném příjmu prostě uhrát jeden bod, možná bychom kralovali v tom čtvrtém jako Ostrava my. V koncovce třetího setu zahrál domácí nahrávač Biernat dobře takticky podání a my jsme si následně nedokázali přihrát. Ostrava byla dnes lepší a zaslouženě vyhrála. Gratuluji jí k postupu. Potvrdila roli favorita.“

WEB1

WEB2

WEB3

WEB4