Jihostroji jsme vzali pouhý set


V prvním setu jsme několikrát vedli, ale byli to hosté, kdo připustil zdramatizování samotné koncovky. Druhý set patřil jednoznačně našemu celku, když jsme od stavu 14:12 soustředěným výkonem hostujícího favorita jasně přehráli. Karta se obrátila ve třetí sadě, kdy od prvního míče jsme tento úsek zápasu až moc snadno odevzdali Jihočechům. V posledním setu zápasu se vývoj skóre zlomil v náš neprospěch až od stavu 14:14, kdy hosty nasměroval k výhře nejlepší hráč utkání, slovenský blokař Ondrovič.
Extraliga mužů – 6. kolo
VK Ostrava – VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (-22,17,-12,-20)
VK Ostrava: Dvořák, Štefko, Kotas, Sedláček, Menner, Janků – Sobczak. Střídali: David, Podlesny, Beal, Bauman, Vancl.
VK Jihostroj České Budejovice: Křesťan, De Amo, Ondrovič, Todua, Michálek, Kraffer – Kryštof. Střídali: Šotola, Kupilík, Staples, Fila. Trenér René Dvořák.
Průběh jednotlivých setů:
Hosté jsou sice jako první do dvoubodového náskoku, ale náš tým ihned odpovídá (3:3). Přímé bod z podání Štefka je již druhým úspěchem z této pozice (7:6). Když podobně kvalitní servis předvede i Janků, vedeme 9:7. Technická chyba Jihočechů nás posílá do vedení 11:8. Hostující favorit výbornou obranou v poli srovnává po esu Michálka na 13:13. Důrazný útok Janků dává Ostravě zpět vedení (15:13). Jenže ani svěřenci Jana Václavíka se nevyhnou technických a nevynuceným chybám (15:17). Před koncovkou při podání Křesťana si hosté bodovým blokem a technickou chybou Mennera vybojují náskok čtyř bodů (16:20). Neskládáme zbraně a po dalším z kvalitních podání Janků snižujeme na 18:20. Přímý bod z podání univerzála Dvořáka znamená snížení na rozdíl jednoho bodu (21:22) a nevynucená chyba Křesťana dokonce srovnání na 22:22. Jenže poslední tři míče prvního setu uhrají hosté a vyhrávají první set 22:25.
Druhý set začíná lépe naše mužstvo a po nevynucené chybě Křesťana vedeme 5:3. Hostující univerzál ale dvakrát vymaže naše dvoubodové vedení (8:8). Jihostroj před prostřední pasáží setu boduje pouze z našich zkažených podání. Po chytrém úderu Štefka vedeme 14:12. Při podání blokaře Sedláčka už jdeme do náskoku pěti bodů (17:12). Naši hráči jsou v „laufu“ a při další bodové sérii Štrefka za koncovou čarou jdeme do koncovky s vedením 20:13. Pak už pohodlně kráčíme velmi dobrým výkonem ke srovnání zápasu, když ve druhé sadě vyhráváme hladce 25:17.
Do třetího setu vstupují daleké lépe hosté, když po přímém bodu z podání nahrávače De Amo jdou do vedení 2:5. Hostům hraje výborně smečař Michálek a naši kupí nevynucené chyby (3:8). Nedaří se zhola nic (4:10). Naopak Jihostroj šlape jako hodinky a trenér Václavík střídá nahrávače. Do zápasu za stavu 5:12 jde Podlesny. V útoku jsme nadále bezzubí (6:15). Nedaří se bodovat ani po dobrém příjmu (9:19). Českým Budějovicím stačí nedělat chyby a třetí set jasně ovládnou v poměru 12:25.
Po debaklu ve třetím setu vstupujeme do čtvrté sady daleko soustředěněji. Nevynucené chyby dělají hosté (4:1). Příchod zkušeného smečaře Fily znamená okamžité vyrovnání (4:4). Po nevynucené chybě Dvořáka jdou hosté do vedení 8:10. Chybuje také smečař Menner (10:13). Rakouský legionář v našem dresu se však postará o okamžité vyrovnání. Hosté zase otáčí po útoku Ondroviče (14:16). Střídající Vancl srovnává přímým bodem z podání na 17:17. Do koncovky čtvrté sady jdou ale s důležitým náskokem po přímém bodu z podání Ondroviče hosté (18:21). Toto vedení již hosté nepustí a v posledním setu zápasu vítězí 20:25.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Obrovská škoda. Myslím si, že v dnešním zápase jsme mohli bodovat, bohužel v některých setech nám nevydržela koncentrace. Soupeř se po druhém setu rozehrál na příjmu. Také nás trochu potopily zbytečné chyby na servisu a měli jsme mnoho nevynucených chyb v útoku.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Dnešní zápas ukázal, co nás v poslední době trápí. Zahrajeme velmi slušně a v následujícím setu přijde hned na začátku velká bodová ztráta. Navíc nám tentokrát nešel příjem plachtícího podání, což nebývá náš problém. Je to škoda, dnes jsme měli na to poslat soupeře do tiebreaku.“
Filip Kupilík (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Bylo to těžké utkání. Příliš se nám nedařil servis. Domácí podání riskovali, a když ho trefili, bylo to pro nás obtížné. Jsme rádi, že jsme to ustáli, jsou to tři důležité body z Ostravy.“
René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Jsme rádi, že jsme to zvládli ve zdejší specifické hale, odkud i jiní odjížděli s porážkami. Ostrava velmi riskovala servis, a když jim vyšel, tak se jim dařilo. Kromě druhé sady jsme zápas zvládli dobře, pomohly zkušenosti a také hráči z lavičky. Máme velkou radost z vítězství.“