Po vítězství v dramatickém zápase s Ústím jsme šestí


Extraliga mužů – dohrávka 14. kola
VK Ostrava – SKV Ústí nad Labem (16,21,-21,25)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: Vancl. Trenér Jan Václavík.
SKV Ústí nad Labem: Luboš Bartůněk, Kramár, Wilson, Tibitanzl, Koci, Da Silva – Kořínek, Průcha, Vodvárka. Střídali: Vít Bartůněk. Trenér Jakub Salon.
Ráz prvního setu určil skvělý vstup našeho týmu do zápasu, kdy jsme si při vynikajícím podání Davida Janků vypracovali ihned šestibodový náskok a soupeře jasně přehrávali.
Ve druhém setu se hra vyrovnala. Až na malé výjimky jsme ale zase byli dobrou hrou bodově vepředu a vydobytý náskok jsme si v koncovce pohlídali.
Ve třetím setu nás trápil příjem a útok. V koncovce jsme se mohli dostat na rozdíl jednoho bodu, ale několik bodovek jsme úspěšně nedohráli.
Čtvrtý set byl pravou volejbalovou bitvou. Několikrát jsme vedli o tři body, ale vítězství jsme museli perně vybojovat až ve vypjaté koncovce.
Hned v úvodu utkání při vynikajícím podání smečaře Janků unikáme do výrazného náskoku (8:2). Za stavu 10:5 pokračujeme výborným podáním. Univerzál Dvořák upravuje dvěma přímými body z podání na 12:5. K tomu přidáme vynikající obranu na sítí a jasně ovládneme průběh prvního setu (17:7). Do koncovky jdou naši hráči v euforii. Menner po skvělém podání Janků upravuje na 20:10. Při podání Wilsona vypadneme na chvíli z role a Ústí snižuje na rozdíl šesti bodů (21:15). Náskok je však dostatečný a po nevynucené chybě Kramára vítězíme v prvním setu jasně 25:16.
V úvodu druhého setu zakončuje dlouhou výměnu Dvořák a vedeme 3:1. Po úspěšném útoku a bloku rakouského reprezentanta Mennera jdeme do tříbodového náskoku (5:2). Hosté nechtějí dát nic zadarmo, ale nám se daří útok z pipe a udržujeme si mírné vedení. Po úspěšné obraně Tibitanzla na síti a nevynucené chybě Janků otáčí hosté skóre (9:10). Po bloku Kotase si bereme zpět dvoubodový náskok (13:11). Po našem útoku do pásky se začíná znovu (13:13). Naši hráči nechtějí pustit otěže druhého setu a při podání Dvořáka zase vedeme o dva body (16:14). Po čistém esu Podlesneho vstupujeme do koncovky druhého setu s vedením 20:17. To už je dostačující náskok. Posledním míčem druhého setu je přímý bod z podání Mennera na konečný stav 25:21.
V úvodu třetího setu pokryjeme skvělou obranou na síti útoky hostujícího univerzála Kramára (4:2). Ústí ihned reaguje podobnou zbraní a přidává výborný servis Kociho (4:6). Hosté jsou bodově vepředu a pestrými útoky drží dvoubodový náskok (8:10). Ústí se překonává při obraně v poli a po nevynucené chybě Mennera odskakuje na 10:14. Náš tým má problém složit útok na druhou stranu palubovky a po chytrém útoku Kramára vede Ústí již 11:16. Univerzál Dvořák snižuje přímým bodem z podání na 15:18. Následně naši hráči nezvládnou několik nadějných dohrávek a před koncovkou prohráváme 16:20. Po nevynucené chybě Kociho je rozdíl pouze dvoubodový (18:20). Nevyvarujeme se technických chyb, a byť tlačíme podáním Podlesneho, Ústí dohraje třetí set do úspěšného konce 21:25.
Ve vyrovnaném úvodu čtvrtého setu jsou to naši, kdo dvakrát odskočí do náskoku dvou bodů za stavu 3:1 a 8:6. Po přesném útoku smečaře Janků vede Ostrava 11:8. Držíme tříbodový náskok až do stavu 15:12, kdy se hosté dvěma body v řadě dostanou do kontaktu. Opět o tři body odsakujeme po úspěšném útoku Mennera (17:14). Po dobrém servisu Bartůňka otáčejí hostující Kramár s Kocim na 18:19. Do koncovky se jde za vyrovnaného stavu 20:20. První setbol čtvrtého setu mají hosté po důrazném útoku Kramára. Ve vyrovnané koncovce nepromění Ústí dva setboly. První mečbol pro nás zařídí výborným útokem Janků a zápas končí po nevynucené chybě Kociho za stavu 27:25.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Od začátku jsme hodně bojovali. Plnili jsme, co jsme měli. Celý zápas jsme měli převahu a hlavně jsme zvládli vypjatou koncovku čtvrtého setu a tím dovedli zápas k výhře. Ve třetím setu nám trochu skřípala komunikace.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Ústí jsme měli co vracet z první části extraligy. Dva sety jsme předváděli jeden z našich nejlepších výkonů. Byli jsme agresivní a výborně se koncentrovali na hru. Za čtvrtý set jsme více než rádi, trochu nám pomohl možný „ten nahoře“. Máme cenné tři body z dramatického zápasu.“
Filip Kramár (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Gratuluji domácím k výhře.“
Jakub Salon (trenér SKV Ústí nad Labem): „Domácí v prvním setu výborně servírovali a odtlačili nás od sítě. Měli jsme to těžké. Ve třetím setu jsme se z toho dostali a byli jsme to my, kdo měl navrch. Bylo to dramatické utkání, které se muselo divákům líbit. Škoda koncovky čtvrtého setu, kde jsme měli dva setboly.“