První zápas play off s Karlovarskem je náš


Čtvrtfinále play off – 1. zápas
VK Ostrava – VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (-22,16,19,-20,8)
VK Ostrava: Dvořák, Podlesny, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: David, Vancl. Trenér Jan Václavík.
VK ČEZ Karlovarsko: Rejlek, Van Haarlem, Patočka, Beer, Wiese, Hudeček – Pfeffer. Střídali: Penrose, Džavonorok, O Dea, Zmrhal, Vašina. Trenér Jiří Novák.
Do zápasu jsme vstoupili hodně nervózně a hostující Karlovarsko nás i přes veškerou snahu do vedení v prvním setu nepustilo.
Ve druhém setu jsme odhodili veškerý ostych před soupeřem a naším typicky nadšeným volejbalem plným agresivity jsme druhou sadu jasně ovládli.
Vynikající výkon z druhého setu jsme si přenesli i do toho třetího a opět jsme soupeř soustředným a pestrým volejbalem nedali šanci.
Čtvrtý set byl prvním v zápase, kdy Karlovarsko dobrý vstup proměnilo postupně v herní převahu a srovnání stavu.
Zkrácená hra byla od prvního míče zcela v naší režii a dílem všech hráčů jsme ji ovládli rozdílem sedmi míčů.
Po vyrovnaném úvodu zaznamená první přímý bod z podání v zápase hostující smečař Wiese. Sám úspěšným útokem a dalším kvalitním podáním pošle Karlovarsko poprvé do většího náskoku (4:7). S výborným servisem přispěchá také domácí smečař Menner (7:8). Trápí nás příjem a po podání Van Haarlema a úspěšné dohrávce Hudečka vedou hosté opět vyšším rozdílem (7:11). Naši hráči povzbuzování plnou halou snižují po čistém esu Janků na 12:13. Po nevynucené chybě Kotase vede Karlovarsko opět o tři body (13:16). Druhý přímý bod z podání Mennera v setu znamená snížení Ostravy na 16:17. Jenže k vyrovnání se před koncovkou nepropracujeme. Karlovarsku patří dohrávané míče (17:20). V našem dresu se nedaří v útoku mladému univerzálu Dvořákovi. Naopak jeho protějšek Rejlek je bezchybný. Odvrátíme tři setboly, ale Karlovarsko zaslouženě vyhrává první sadu zápasu 22:25.
Vstup do druhého setu mají daleko lepší hosté a rychle vedou 0:3. Skvěle podávající Janků snižuje na 3:4 a jsme zpátky ve hře. Menner srovnává úspěšným útokem na 5:5 a začíná se znovu. Blokař Sedláček vystřihne čisté eso a Ostrava je poprvé v utkání ve vedení (6:5). Po úspěšné obraně na síti a nevynucené chybě Wieseho vedeme 9:6. Po technické chybě Karlovarska a úspěšné dohrávce Mennera vedeme při podání Janků už 15:10. Soustředěným výkonem držíme náskok pěti bodů (18:13). Po nevynucené chybě Wieseho jdeme do koncovky s vedením 20:14. Po esu Podlesneho máme velice blízko k vítězství ve druhém setu (22:16). A skutečně, při podání polského nahrávače excelujeme a druhý set vyhráváme jasně 25:16.
První dva míče třetího setu patří hostům, ale my se rychle vracíme do pohody a Menner srovnává na 3:3. Karlovarsku výborně hraje smečař Wiese, po jehož kvalitním podání hosté výborně brání na síti (4:7). „Na pilu“ tlačí také náš univerzál Dvořák a po jeho přímém bodu z podání je opět srovnáno (7:7). Po nevynucené chybě Wieseho vedeme 10:8. Karlovarsko třemi body v řadě při podání Van Haarlema otáčí na 10:11. Po skvělém bloku Sedláčka jsme zase vepředu (15:13). Po dalším obranném příspěvku kapitána Davida a dohrávce Mennera máme náskok čtyř bodů (18:14). Do koncovky jdeme s náskokem pěti bodů, když David zablokuje útočícího Rejlka (20:15). Za stavu 21:15 střídá trenér Novák univerzála a nahrávače. Do zápasu se dostávají Penrose a Džavonorok. Karlovarsku střídání pomůže. Uděláme několik chyb a rázem je to 21:18. Hozenou rukavici však hosté nezvednou a za stavu 23:18 už máme blízko k vedení v zápase. Třetí sada končí úspěšným útokem Dvořáka. Sada končí 25:19.
I do čtvrtého setu vstupují lépe hosté z Karlových Varů a po kvalitním podání Wieseho vedou 3:6. Po nevynucené chybě Mennera vede Karlovarsko o čtyři body 8:12. Hosté jsou na koni a přímý bod z podání Wieseho znamená jejich vedení 9:14. Při podání Podlesneho snižujeme na 14:17. Neskutečně dlouhou rozehru získává chytrým úderem pro Karlovarsko Wiese a jeho tým je blízko vynucení si zkrácené hry (15:20). Polský smečař však také chybuje a snižujeme na 17:20. Wiese má v koncovce hlavní roli. Přímým bodem z podání zvyšuje na 17:22. Do pátého setu se jde po vítězství Karlovarska 20:25.
Při podání Podlesneho máme excelentní vstup do zkrácené hry a po skvělé obraně na síti vedeme rychle 3:0. Stejnou mincí oplácejí hosté a po bloku na Dvořáka snižují na 4:3. Když si počká Menner na útočícího Rejlka, máme opět náskok třech bodů (6:3). Strany se mění za stavu 8:5 pro nás. Po skvělé obraně v poli a zakončení Sedláčka vedeme 10:6 a jsme blízko k vítězství. Nevynucená chyba Rejlka a přímý bod z podání Kotase znamená již šestibodové vedení (12:6). Hudeček snižuje čistým esem na 12:8. Po úspěšném útoku Janků máme šest mečbolů (14:8). Zápas ukončuje chytrým úderem Menner a ve zkrácené hře vítězíme 15:8.
Stav série: 1:0.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Byl to pro diváky super zápas. V prvním a čtvrtém setu jsme udělali hodně chyb na servisu. Za stavu 2:1 jsme trochu upadli a vlažně vstoupili do čtvrté sady. Soupeř toho využil a potrestal nás. Zkrácenou hru jsme zase zahráli v plné síle a dosáhli skvělého vítězství.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Když jsme naposledy hráli proti Karlovarsku v základní části, říkal jsem, že proti nám zahrály výborně. Dnes to byl od nich zase o kousek lepší výkon. Nám nešel v prvním a čtvrtém setu servis a neměli jsme se od čeho odrazit. Ve vítězných setech jsme vsadili na nesmírnou bojovnost, hodně míčů jsme počapali v poli. Musím pochválit naše útočníky, jak se vypořádali s bloky soupeře. Děkuji také našim fanoušků, jakou atmosféru vytvořili obou kotlích. Tím druhým myslím náš fanklub z Letovic. Je úterý a diváci takřka vyprodali halu. Byla to paráda.“
Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Když Ostrava vedla, tak hodně tlačila na podání a odtáhla nás od sítě. V prohraných setech jsme byli horší na útoku. Pak to byl zápas o detailech. Ostrava lépe vyřešila krizové situace, ale mohlo to být i naopak pro nás. Uvidíme, jaký výkon předvedeme v domácím prostředí.“
Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Pro diváky to byl na úvod play off výborný zápas na pět setů. My jsme strašně málo vytěžili z toho, kdy jsme Ostravu odtáhli od sítě. Málo jsme ubránili na síti, v tom byla Ostrava lepší. Měla i větší nasazení při obraně v poli.“

IMG 7574

IMG 7587

IMG 7611

IMG 7620

IMG 7863

Foto Jiří Seidl