Nejlépe, když ho nepotřebují

V rozsáhlejších bulletinech pro play off vycházely články, kde jsme představovali lidi, kteří jsou nepostradatelní pro činnost klubu. Tento je z bulletinu k semifinálovému zápasu s Budějovicemi.

Jeden z nejpotřebnějších lidí v klubu, přitom všichni jsou nejraději, když ho vůbec nepotřebují. Fyzioterapeut Zdeněk Guřan přichází, jen pokud má někdo problémy. „Je neskutečné, jak dokáže přesně najít místo, kde problém vzniká,“ hodnotí jeho práci trenér Jan Václavík.
Zdeněk Guřan pochází z Markvartovic, studoval v Ostravě a Praze. Tam se také jako fyzioterapeut dostal poprvé k vrcholovému sportu. Staral se o ragbisty Tatry Smíchov. Po návratu do Ostravy se začal starat o házenkáře. Dlouho spolupracoval s házenkářskou reprezentací mužů i žen. Pracoval také s házenkářskými kluby interligy. Přes házenou se také v naší hale seznámil s trenérem Šmejkalem, slovo dalo slovo, a už řádku let se stará o volejbalisty našeho klubu.
Sám se vrcholově věnoval bojovým sportům na celostátní úrovni. „V Taekwondu jsem se účastnil republikových mistrovství,“ říká Zdeněk Guřan. „Po vysoké jsem s bojovými sporty přestal a naplno jsem se věnoval klinické praxi v ostravské Fakultní nemocnici, kde působím dodnes.“
Výsledky našich volejbalistů sleduje, ale jak sám říká, trošku z povzdálí. „Nejdůležitější je, a z toho mám největší radost, že se hráčům vyhýbají větší zdravotní problémy,“ říká Zdeněk Guřan a dodává, že samozřejmě nic nechce zakřiknout.