Po totálním výbuchu jsme doma padli se Zlínem


statistikaExtraliga mužů – 14. kolo
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 1:3 (-24,-22,21,-20)
VK Ostrava: Podlesny, Jakub Dvořák, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Šoltys, Vancl. Trenér Jan Václavík.
VSC Fatra Zlín: Šulc, Čech, Čechmánek, Navláčil, Vašíček, Motyčka – Viceník. Střídali: Kozak, Lamri. Trenér Přemysl Obdržálek. V prvním setu jsme si sice po dobrých podáních Marcyniaka, Podlesneho a Janků vypracovali náskok šesti bodů, ale za stavu 23:17 jsme předvedli málo vídaný kolaps a prohráli první set 24:26.
Trápení našeho týmu pokračovalo i ve druhém setu, kdy jsme neměli žádnou volejbalovou zbraň, abychom Zlín přehráli, i když jsme se mnohokrát dostali soupeři na dohled jednoho bodu.
I když jsme prožívali ve třetím setu neuvěřitelné trápení na podání, nakonec jsme bojovností Zlín udolali a prodloužili zápas.
Čtvrtý set jen dokonal nevydařený volejbalový podvečer, kdy Zlín dirigován výborně hrajícím univerzálem Čechem dokonal zápas a zaslouženě získal tři body.
Lepší vstup do zápasu máme my a po bloku Janků vedeme 3:1. Po technické chybě Ihnáta srovnává Zlín na 3:3. Přímý bod z podání kapitána domácích Janků a máme opět k dobru dva body (5:3). Nevynucená chyba univerzála Dvořáka znamená opět srovnání. Po dobré obraně Marcyniaka na síti vedeme 13:11. Opět skvělé podání Janků a polský blokař ve službách Ostravy upravuje na 15:12. Marcyniak hraje hlavní roli a přímým bodem z podání drží náš náskok. Následně Janků po obětavé práci Ihnáta boduje z dohrávky na 18:14. Při podání Marcyniaka tlačíme soupeře a po zakončení Sedláčka jdeme do koncovky za vedení 20:14. Po přímém bodu z podání Ihnáta se zdálo, že kráčíme k jasné výhře v prvním setu (23:17). Zlín se ale nevzdává a při podání Navláčila perfektní obranou na síti srovnává na 23:23. Pohrdneme setbolem, když z dohrávky neboduje kapitán Janků. To Zlín si první setbol vypracuje po přímém bodu z podání Šulce a opět skvělými bloky dokoná senzační obrat první sady (24:26).
Trápení našeho týmu nebere konce ani v úvodu druhého setu a Zlín rychle vede 3:6. Hosté hrají v pohodě a nevynucenou chybu předvede až univerzál Čech. Snižujeme na 9:10. Stále se však nemůžeme dostat do zápasu. Útoky jsou nepřipravené a Zlín si opět vypracuje tříbodový náskok (13:16). Střídající univerzál Šoltys snižuje z dohrávky na 15:16. I podruhé, když se bodově přiblížíme, Zlín reaguje a po bodu Čecha vede opět o tři body (15:18). Zlín si drží náskok díky výborně hrajícímu univerzálovi Čechovi (18:21). Hostům patří všechny dohrávky a za stavu 20:23 má blízko k zisku druhého setu. Jeden setbol sice odvrátíme, ale nakonec prohráváme i druhou sadu 22:25.
Do třetího setu vstupujeme při podání střídajícího Vancla na výbornou (3:0). Po bodovém bloku Janků vedeme 5:1. Univerzál Šoltys udržuje úspěšnou dohrávkou čtyřbodové vedení Ostravy (9:5). Zlín sice ubere jeden bod, ale po útoku Marcyniaka jsme stále vepředu (12:9). Jenže se opět neskutečně trápíme na podání, začínáme kupit technické i nevynucené chyby a za stavu 14:14 se začíná znovu. Nepřesným útokem nám Čech daruje náskok dvou bodů (16:14). Zlín však nechce připustit trhák domácích (16:16). Při podání Šoltyse je tady další pokus o prodloužení zápasu (19:16). Do koncovky jdeme za vedení 21:19. Zlín se zřekne po nevynucené chybě Navláčila vyrovnání (22:20). Nakonec se dopracujeme ke třem setbolům (24:21) a vynutíme si pokračování zápasu po přímém bodu z podání kapitána Janků (25:21).
Čtvrtý set je vzácně vyrovnaný. Oba týmy hodně chybují na podání. Až smečař Vancl zaboduje i s pomocí pásky sítě přímým bodem ze servisu (11:10). Zlín poprvé vede o dva body po dohrávce při podání Vašíčka (11:13). Hosty opět nakopne k dobrému výkonu a po dohrávce Čecha vede již 13:16. Vzápětí přidává hostující univerzál čisté eso a další bodový útok (13:18). To je rozhodující náskok, který nasměruje Zlín k překvapivému zisku třech bodů. Po zkaženém podání Marcyniaka vedou hosté 19:23 a nakonec vítězí ve čtvrté sadě 20:25.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Dnes jsme totálně vyhořeli. V koncovce hledáme někoho, kdo to za nás dohraje. Máme tak nízké sebevědomí, že takové zápasy nezvládáme.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Ani si nemyslím, že zápas rozhodla naše zpackaná koncovka prvního setu. Nám dnes nešlo opravdu zhola nic. Začalo to od podání a končilo útokem. Hráči měli strach, málo si věřili. To bylo cítit z každého míče. Náš výkon byl neuvěřitelně nervózní.“
Michal Čechmánek (kapitán VSC Fatra Zlín): „Jsem rád za tři body z těžkého prostředí v Ostravě. V koncovce prvního setu nás Ostrava podcenila a my jsme se chytili. Domácí mají založenou hru na kvalitním podání a to jim dnes nešlo. Ve třetím setu jsme sice ještě na jejich zvolnění servisu nezareagovali, ale pak zápas v tom následujícím zaslouženě vyhráli.„
Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „O výsledku zápasu rozhodl první set, kdy domácí vedli 23:17 a nedohráli ho do vítězného konce. Ostravě přestalo fungovat podání. My jsme naopak dobře bránili a byli v útoku přesnější a důraznější. I když máme dva zraněné hráče a nějak jsme museli poskládat sestavu, získali jsme velmi potěšující tři body.“