Nedokonali jsme obrat proti Kladnu


Extraliga mužů – 19. kolo
VK Ostrava – Kladno volejbal cz (-22,-16,22,17,-15)
VK Ostrava: Podlesny, Šoltys, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Dvořák, Štefko, Vancl, Bauman, Muroň. Trenér Jan Václavík.
Kladno volejbal cz: van Haarlem, Okosanovič, Zajíček, Palacios, Vemič, Hýský – Moník. Střídali: Kuboš, Fortuník, Mikulenka. Asistent trenéra Petr Klár. V prvním setu se skóre přelévalo. I když jsme šli do koncovky s vedením 21:19, uhráli jsme do konce první sady již jen jediný bod.
Zatímco my jsme šli ve druhém setu s výkonem oproti tomu prvnímu ještě dolů, Kladno hlavně na podání a v útoku hrálo v naprosté pohodě a výsledkem byl mezi oběma soupeři propastný devítibodový rozdíl.
I když jsme po dobrém vstupu do třetího setu naše vedení promrhali, dokázali jsme zmobilizovat do koncovky všechny síly. Pomohli jsme si plachtícím podáním a nakonec zápas o další set prodloužili.
Ve čtvrtém setu jsme se našli na podání. Výborně nám fungovala obrana v poli i na síti a rázem jsme to byli my, kdo jasně udával tón zápasu. Výsledkem byla výhra o osm bodů a vyrovnaný zápas tak musela rozhodnout zkrácená hra.
Ve zkrácené hře jsme díky skvěle hrajícímu Janků dotáhli bodové manko. Za stavu 11:14 jsme odvrátili tři mečboly, pak ještě jeden, ale nakonec jsme prohráli 15:17.
Hned první dlouhá rozehra naznačí, že takovýchto výměn uvidíme v první sadě nespočet. Oba týmy sice občas zahrozí dobrým podáním, ale jinak se nevyvarují laciným chybám na příjmu a nedůrazným útokům na připravené bloky. I když vedeme rychle 4:2, po sérii na podání kolumbijského blokaře Palaciose je to 5:8. Kladno je v tu chvíli lepším celkem a nejvyšší vedení, které si vypracuje, je o pět bodů (10:15). Pak přece jenom zlepšíme podání i obranu na síti a po bloku Marcyaniaka srovnáme na 18:18. Po přímém bodu z podání Janků dokonce vedeme 21:19, ale to je v prvním setu naše labutí píseň. Po problémech na příjmu má Kladno dva setboly. Poslední míč rozhodne videorozhodčí, když domácí trenér Václavík přeruší výměnu, ale není mu dáno zapravdu. První set prohráváme 22:25.
V úvodu druhého setu si Kladno vytvoří hned dvoubodový náskok. Po nevynucených chybách Hýského srovnáváme stav, ale v dalším průběhu setu již na soupeře nestačíme. Nefunguje nám podání, v útoku jsme nedůrazní. Trenér Václavík marně točí se sestavou. Nedaří se nahrávačům, ani univerzálům. I když se na tomto postu objeví i Ihnát, ani jemu pšenka nekvete. Kladno hraje koncentrovaně a v pohodě si dokráčí pro výrazné vítězství ve druhé sadě 16:25.
Do třetího setu máme výborný vstup. Když boduje z dohrávek Sedláček, vedeme 7:4. Kladenský kapitán Zajíček však přispěje k momentálnímu obratu ve skóre na 9:11. V prostřední pasáži třetího setu se trápíme na podání. I když naši hráči praktikují takřka všichni plachtící podání, ke kýženému efektu to nevede. Až před koncovkou zpřesníme útok. V samotném závěru škodíme plachtícím podáním a dobrou obrannou na síti. I s přispěním střídajícího blokaře Muroně dokráčíme k vítězství 25:22 a zápas pokračuje.
I úvod čtvrtého setu naznačuje, že si z tohoto zápasu chceme odnést nějaký ten bod. Vedeme 6:4, ale pak si Kladno pomůže výborným plachtícím podáním van Haarlema. Když za stavu 10:11 přichází na podání Vancl, změní se obraz hry. Začíná nám fungovat podání i obrana na síti. Výborně bráníme hostujícího univerzála Okosanoviče a blokaři Marcyniak se Sedláčkem prožívají nejlepší pasáž zápasu. Do toho se přidá Ihnát, který konečně našel jistotu v útoku a po vítězství 25:17 zamířil zápas do pátého setu.
Zkrácená hra patřila do stavu 5:9 Kladnu, ale pak jako správný kapitán zavelel k obratu Janků. Od stavu 9:9 se hrálo o každý míč. V koncovce si přesnější Kladno, které se mohlo spolehnout na výborně hrajícího Okosanoviče, vypracovalo tři mečboly, které jsme při podání Vancla dokázali zázračně odvrátit. Kladno nakonec využilo v pořadí pátý mečbol a odvezlo si bod navíc.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „První dva sety ani nechci komentovat. Pak jsme se dostali do hry, ale bohužel v tiebreaku byli šťastnější hosté.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Pro diváky to byl asi napínavý zápas. My jsme prohospodařili dva sety. Propadli jsme na nahrávce. Pak jsme složitě hledali sestavu, která se od třetího setu ustálila, přesto to nestačilo.“
Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Zbytečně jsme zdramatizovali dobře rozehraný zápas. Jsem velice zklamaný, že jsme ztratili bod. Moc mě to mrzí.“
Petr Klár (asistent trenéra Kladno volejbal cz): „Byli jsme dobře takticky připraveni. Dva sety jsme zvládli podle našich předpokladů. Od třetího setu, kdy trenér domácí změnil postavení, my jsme se novému stylu nemohli dlouho přizpůsobit. Mrzí mne, že jsme to nevyhráli bez nervů, ale to k tomu patří. Diváci se dobře bavili.“