Drama s Českými Budějovicemi přineslo zisk bodu


Extraliga mužů – 10. kolo (pro náš tým teprve třetí utkání)
VK Ostrava – Jihostroj České Budějovice 2:3 (27,22,-18,-13,-12)
VK Ostrava: Janků, Kotas, Kružkov, Ihnát, Sedláček, Matula – libero Sobczak. Střídali: Závodský, Dvořák, Jambor, Vancl, Muroň, Trenér Jan Václavík.
Jihostroj České Budějovice: Schouten, Zmrhal, de Amo, Michálek, Ondrovič, Mach – libero Kryštof. Střídali: Rejlek, Todua, Stoilovič. Trenér René Dvořák.
První set jsme měli skvěle rozehraný, ale nakonec jsme ho museli urvat po dlouhé koncovce proměněním v pořadí osmého setbolu.
Ve druhém setu jsme několikrát smazali tříbodový náskok soupeře a v následné koncovce po chytrých podáních Sedláčka získali jistotu zisku minimálně jednoho bodu.
Ve třetím setu se hostům rozehrál zkušený univerzál Rejlek a Jihostroj si vynutil pokračování zápasu.
Ve čtvrtém setu jsme se vůbec nedokázali popasovat s plachtícím podáním hostujících hráčů a po špatném příjmu nedokázali soupeři konkurovat.
Hosté dokonali obrat ve zkrácené hře, kdy od stavu 5:5 šli za důrazně za druhým bodem.
Máme vynikající vstup do utkání a při podání Kotase vedeme rychle 4:0. Hosté se nemohou probít přes vynikající obranu na síti a po dvou bodových blocích našeho kapitána Janků vedeme 8:2. Skvěle podávající Ihnát je přesný také v útoku a po jeho dohrávce ztrácejí hosté sedm bodů (12:5). Jihostroj se zvedne při podání Zmrhala a sníží na 14:10. Hosté kupí také technické chyby a je na nich v prvním setu vidět větší nerozehranost než u našich hráčů (19:12). Do koncovky první sady jdeme s pohodlným vedením 21:15. Hosté se přiblíží při plachtícím podání Toduy na rozdíl třech bodů (23:20). Za stavu 24:20 neproměníme čtyři setboly. Od stavu 24:24 si musíme vytvořit ještě další čtyři setboly a první dramatický set vyhráváme po šťastném zásahu blokaře Sedláčka 29:27.
Úvod druhého setu patří Českým Budějovicím. Jihočeši skvěle brání na síti a jdou rychle do vedení 1:4. Čistým esem Kružkova snižujeme na 3:4. Po chytrém manévru nahrávače Matuly na síti srovnáváme na 5:5. Od tohoto stavu pokračuje přetlačovaná o každý bod a oba celky poctivě ztrátují (10:10). Až po nevynucených chybách Kružkova a Sedláčka jdou do vedení hosté10:13. V našem týmu nefunguje spolupráce nahrávače se středovými hráči, přesto kapitán Janků snižuje na 12:13. Vzápětí přichází velká minela blokaře Toduy a náskok hostů se rozplynul. Todua svou chybu vzápětí napravuje a čistým esem upravuje na 13:15. Po nevynucené chybě Janků odskakuje Jihostroj opět na tři body (14:17). Skvělý servis Matuly nás přiblíží opět na dohled (16:17). Nevynucená chyba Stoiloviče a je srovnáno 18:18. Do koncovky jdou oba týmy za vyrovnaného stavu 21:21. Po chytrých servisech blokaře Sedláčka mame dva setboly (24:22). Důrazným útokem Janků vyhráváme druhý set 25:22.
Úvod třetího setu je vyrovnaný. Oba celky tlačí na podání a výborně útočí (4:4). Jako první odskakují hosté po přímém bodu z podání Ondroviče (6:8). Naši hráči ihned srovnávají po bloku Kružkova (8:8). Rejlek vzápětí posílá Jihostroj do náskoku třech bodů (9:12). Hostující univerzál skvělé útočí a podává a my musíme stahovat za stavu 11:16 dosud největší manko v zápase. Hra jednoho z favoritů extraligy je v tu chvíli bezchybná (15:20). České Budějovice si v poklidu dokráčí k vítězství 18:25 a vynutí si pokračování zápasu.
Jihostroj potvrzuje, že se vrátil do utkání také v úvodu čtvrtého setu, kdy jde do vedení 2:4. Po nevynucené chybě Kotase ztrácíme už tři body (3:6). Po přímém bodu z podání Ondroviče mají Jihočeši k dobru čtyři body (4:8). Náš tým má velké problémy na příjmu. De Amo nachytá Ihnáta plachtícím podáním (5:10). Další eso přidává Michálek (6:12). Už nám nevychází nic, trápíme se v útoku. Nepomohou ani změny v sestavě. Hosté pestrou hrou navyšují náskok, který je při podání Stoiloviče již devítibodový (9:18). Při podání Ondroviče spěje čtvrtý set k rychlému konci (11:22). Pátý set si Jihostroj vybojuje po jasném vítězství Jihostroje 13:25.
Do zkrácené hry zase vstupuje lépe my a při podání Ihnáta jdeme do vedení 2:0. Rejlek ze dvou dohrávek srovnává na 3:3. Pátý set přináší dosud nejlepší volejbal. Hosté se mohou v útoku spolehnout na svého univerzála. Rejlek, jim zajistí vedení 5:7. Po nevynucené chybě Ihnáta se strany mění za stavu 5:8. Za nás boduje střídající smečař Vancl, ale hosté si důležitý náskok hlídají (8:11). Po bloku Michálka na Vancla mají České Budějovice tři mečboly (11:14). Michálek zajistí hostům také poslední bod v zápase a v tiebreaku vítězí Budějovice 12:15.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Osobně mě porážka hodně mrzí, protože jsme vydřeli první dva sety v koncovce a nakonec jsme výhru ztratili ve zkrácené hře. Bylo to velmi dobré utkání. Gratuluji soupeři, že zvládl zkrácenou hru bere dva body.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Bylo to velmi dobré utkání. Budějovice měly slabší chvilku na začátku utkání, my v určitých pasážích třetího setu, ale jinak jsme udrželi odvážný výkon po celé utkání. Měli jsme ve zkrácené hře dvě malé šance urvat set pro sebe, ale ty jsme neproměnili. A to se proti soupeři, jakým jsou České Budějovice, musí, jinak nevyhrajete.
Radek Mach (kapitán Jihostroj České Budějovice): „Oproti zápasu v loňské sezoně jsme nic nepodcenili a přijeli do Ostravy o den dříve. Domácí do zápasu vletěli, výborně podávali a to se proti nim hrálo špatně. Postupně jsme se dostávali do hry. Nepovedlo se nám pár balónů ve druhém setu, ale od toho třetího jsme šli za důležitým vítězstvím a jsem rád, že jsme zvládli tiebreak.“
René Dvořák (trenér Jihostroj České Budějovice): „Na rozjezd to bylo dobré utkání. Ostrava na nás vletěla a výborně podávala. My jsme se tam trochu motali. Už druhý set jsme měli dotáhnout do úspěšného konce, ale nezvládli jsme koncovku. Domácí pak ubrali na agresivitě podání a to nám také pomohlo. Od třetího setu byla kvalita na naší straně a zápas jsme nakonec zvládli.“