Naší zimní tvrz nedobyla ani Odolena Voda


Extraliga mužů – 17. kolo
VK Ostrava – Aero Odolena Voda 3:1 (14,-22,23,23)
VK Ostrava: Sedláček, Jambor, Janků, Kotas, Kružkov, Ihnát - libera Sobczak, Jelen. Střídali: Dvořák, Vancl. Trenér Jan Václavík.
Aero Odolena Voda: Horák, Matyáš Démar, Lukáš Démar, Holubec, Hladík, Vanags - libero Kop, Hadrava. Střídali: Svoboda, Taylor, Jachnicki. Trenér Martin Kop.
První set byl zcela v naší režii. Od začátku jsme soupeře zatlačili výborným podáním všech hráčů a s přehledem dokráčeli k výhře o jedenáct bodů.
Druhý set byl vyrovnaný. V koncovce jsme bohužel udělali více chyb než soupeř.
Ve třetím setu jsme byli lepším týmem a vypracovali jsme si pět setbolů. Nakonec jsme proměnili až ten poslední díky nevynucené chybě soupeře.
Čtvrtý set dospěl do vyrovnané koncovky, kdy se trenéru Václavíkovi povedlo střídání a díky podání Vancla a blokům Kružkova jsme soupeři nakonec odskočili na vítězný rozdíl.
Do utkání vstupuje lépe a při podání Sedláčka vedeme rychle 3:0. Domácí nahrávač Jambor zvyšuje čistým esem na 5:1. Aero se v úvodu nemůže trefit do podání. Z velmi dlouhé rozehry upravuje Sedláček po útoku středem na 9:5. Po výborném podání Ihnáta navyšuje Janků bodovým blokem naše vedení na 10:5. A po chytrém útoku Kružkova už dokonce 13:7. Hostující trenér Kop posílá do hry čerstvou posilu ze Lvů Praha, smečaře Jana Svobodu. Naši hráči „solí“ servis a při podání kapitána Janků vedeme 15:8. Blokař Kotas si vzpomene na své galapředstavení na podání z přechozího zápasu s Libercem a dvěma esy zvyšuje na 18:9. Před koncovkou prvního setu máme po bodovém bloku Sedláčka luxusní náskok deseti bodů (21:11). První sadu vyhráváme velmi rychle a s naprostým přehledem po útoku z pozice pipe v podání Janků 25:14.
Výborně vstupujeme i do druhého setu, blok Janků a útok Kotase znamená vedení 3:0. Hladík snižuje z dohrávky na 3:2. Jambor esem nám přihrává zase náskok třech bodů (5:2). Náskok držíme až do podání Horáka, kdy po bodovém bloku, nevynucených chybách Kružkova a útoku Holubce otáčí Odolena Voda na 9:11. Janků jako správný kapitán nekompromisním útokem a blokem získává vedení opět na naší stranu (12:11). Skóre se přelévá. Po výborné obraně Svobody na síti vede Aero 13:15. Když máme manko, Janků se postará o vyrovnání. Po jeho přímém bodu z podání je to 15:15. Stav 20:20 slibuje velmi vyrovnanou koncovku druhé sady. Po nevynucené chybě Kružkova má blíže k zisku druhé sady Odolena Voda (21:23). I když tlačíme na vyrovnání, po špatné komunikaci při obraně v poli zvyšuje Hladík míčem „zadarmo“ přímo na palubovku na 22:24. Po nevynucené chybě Ihnáta vyhrávají hosté druhou sadu 22:25.
Odolena Voda posílena výhrou ve druhém setu vstupuje dobře i do toho třetího a při podání Matyáše Démara vede 0:2. Kotas srovnává po útoku středem na 2:2. Při plachtícím podání Holubce jdou hosté do vedení 3:5. Po výborném podání Sedláčka srovnává Janků na 8:8. Obdobně kvalitní servis předvede i Jambor a pozorná obrana Dvořáka na síti posílá náš tým do vedení 11:9. Kotas zvyšuje přímým bodem z podání na 14:11 pro domácí. V tu chvíli máme navrch a Ihnát zvyšuje z dohrávaného míče na 16:12. Bodový blok Janků a přímý bod z podání Ihnáta znamená, že máme k dobru již šest bodů (19:13). Do koncovky třetího setu si neseme náskok pěti bodů (20:15). Matyáš Démar snižuje dělovým podáním na 20:16. Odolena Voda se dostane po bodových blocích na dohled, ale dobře umístěné podání Jambora nás posune výrazně k zisku důležité třetí sady (22:17). Hosté při podání Hladíka odvrátí čtyři mečboly a nás vysvobodí až nevynucená chyba Svobody (25:23).
Úvod čtvrtého setu je opět vyrovnaný. Oba celky poctivě ztrátují. Jako první jde do náskoku hostující Odolena Voda při podání Matyáše Démara a hned má k dobru tři body (6:9). To hosty nakopne a po našem dalším špatném příjmu zvyšuje Svoboda na 7:11. Hostující smečař vzápětí chybuje. K tomu přidávají naši hráči dobrou obranu na síti (10:11). Dvořák po úspěšné dohrávce srovnává na 13:13. Když si Holubec počká na Sedláčka, jde Odolena Voda opět do vedení 15:17. Sedláček však ihned srovnává na 17:17. Koncovka čtvrtého setu slibuje vyrovnanou podívanou. Po zkaženém podání Sedláčka je to 20:20. Dvě plachtící podání střídajícího Vancla a bodové bloky Kružkova nás posílají do vedení 23:21. Úspěšný útok Ihnáta přihraje našim borcům dva mečboly (24:22). Utkání končí po zkaženém podání Horáka (25:23).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Krásné, vydřené tři body, které Odolka nedává zadarmo. Měli jsme skvělý vstup do zápasu v prvním setu. Ve druhém jsem se bál, že nás prohraná koncovka rozhodí a jsem hodně rád, že jsme tu malou krizi v dalším průběhu překonali.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Z naší strany to byl nervózní zápas, protože jsme moc chtěli v tabulce před Odolku. Se štěstím jsme dohráli dvě koncovky a potvrdili vítězství.“
Martin Hladík (kapitán Aero Odolena Voda): „Gratuluji domácím. Je to pro ně důležité vítězství a pro nás velká škoda. Po prvním setu jsme se zvedli, bohužel to na body nestačilo. Od třetího setu nás domácí opět přehráli.“
Martin Kop (trenér Aero Odolena Voda): „První set byl z naší strany hodně špatný. Pak to bylo absolutně vyrovnané utkání. Ostrava byla agresivnější, a proto vyhrála. Technicky se našim hráčům dá něco vytknout, ale bojovali příkladně až do konce. Jsme zklamáni, že jsme nezvládli dvě koncovky.“