Těžký direkt na jihu Čech


Náš přímý konkurent v boji o šesté místo z Odoleny Vody naopak překvapivě vyhrál za dva body v Praze s tamními Lvy a nám nezbývá nic jiného, než naplno zabodovat ve středeční dohrávce 10. února na palubovce Kladna, abychom se před Odolku před závěrečným kolem znovu dostali. Rozhodně to nebude lehké utkání, protože Kladno v tomto kole doma přehrálo ve čtyřech setech Ústí nad Labem.
Extraliga mužů – 21. kolo
Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:0 (14,15,17)
Jihostroj České Budějovice: Schouten, De Amo, Todua, Ondrovič, Michálek, Zmrhal – Kryštof. Střídali: Polák. Trenér René Dvořák.
VK Ostrava: Dvořák, Jambor, Kotas, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak, Jelen. Střídali: Kružkov, Mazoch, Vancl, Muroň. Trenér Jan Václavík.
V úvodu utkání jdou domácí do vedení 4:1 po technické chybě Sedláčka. Následně si tento náskok v pohodě pestrou hrou v útoku udržují. Todua zvyšuje bodovým blokem na 8:4. Po dohrávce Michálka vede Jihostroj 10:5. Nevynucená chyba Dvořáka posílá domácí do vedení o šest bodů (12:6). Favorit je na koni a náš tým jeho tlaku nedokáže odolat. Schouten zvyšuje čistým esem na 15:8. Když boduje přímo z podání Ondrovič, vede Jihostroj již 18:10. Při kvalitním podání De Ama se domácí dostávají třemi body v řadě do vedení 22:11. První set zakončuje útokem středem Ondrovič (25:14).
V úvodu druhého setu se domácí překonávají při obraně v poli i na síti. Při podání Dvořáka ještě držíme na chvíli vyrovnaný stav (5:5). Po bloku Toduy a nevynucené chybě Dvořáka ztrácíme tři body (9:6). Po špatné nahrávce je ubráněný Janků (13:9). Po přímém bodu Sedláčka z podání snižujeme na 13:11. Jenže úspěšná dohrávka Schoutena vrací domácím náskok čtyř bodů (15:11). Když boduje Kružkov, jsme na dohled třech bodů (16:13). Jenže do zbytku setu již uhrajeme jen dva body. Při podání Michálka si nevíme rady ani s jednou činností a skóre se posouvá na stav 21:13. Druhý set ukončuje bodem Zmrhal (25:15).
Domácí nemíní stáhnout nohu z plynu ani v úvodu třetí sady. Po nevynucené chybě Kružkova vedou 4:1. Nečistá nahrávka De Ama znamená snížení na 4:3. Kružkov srovnává na 6:6, ale to je naše labutí píseň. Skvělý servis De Ama znamená vedení Jihostroje 9:7. Bodovým blokem se prezentuje také univerzál Schouten (12:9). Opět nás trápí plachtící podání Michálka (15:11). Nevynucená chyba střídajícího Vancla posílá domácí do vedení 17:12. Do koncovky jdou domácí za stavu 20:15. Když Zmrhal sestřelí servisem Sobczaka, mají domácí k dispozici sedm mečbolů. Zápas končí po bodovém bloku střídajícího Poláka (25:17).
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Ostudná porážka z naší strany. Skóre přesně ukazuje, jaký výkon jsme v Českých Budějovicích předvedli. Domácí byli ve všem lepší. Hlavně dnes nenastoupila na palubovku Ostrava. Nebojovali jsme a nechali se ztřískat bez našeho sebemenšího odporu.“