Konečně vítězství a pohárový postup


Odvetné utkání 3. kola českého poháru
Volejbal Brno – VK Ostrava 2:3 (-19,25,-21,22,-14), zlatý set 10:15
VK Ostrava: Jambor, Dvořák, Kotas, Mazoch, Vancl, Fořt – Sobczak. Střídali: Polynski, Závodský. Trenér Richard Vlkolinský.
V prvním a třetím setu jsme udávali tempo zápasu a byli lepším celkem. Utkání jsme mohli vyhrát i bez nutnosti sehrání rozhodujícího zlatého setu, ale druhou sadu jsme si v koncovce pokazili zbytečnými chybami a ve čtvrtém setu jsme nenašli v samotném závěru odpověď na plachtící podání brněnského nahrávače Truonga. Ve zlatém setu jsme již od stavu 7:8 na palubovce dominovali.
Trenér Vlkolinský překvapil zajímavým tahem, když se v základní sestavě objevil na postu blokaře Matouš Vancl. „Zhodnotili jsme na základě předešlých utkání, že je třeba zlepšit vstupy do jednotlivých setů kvalitním podáním. I když Maty byl zraněným, v zápasech co hrál, vykazoval vysoká čísla na servisu, a tak jsem dal i na radu Damiana Sobczaka. V tomto utkání nám to vyšlo a zlomili jsme tím i zlatý set. Pracujeme na tom, abychom hráče, kterým se na servisu daří cíleně posílali do konkrétní rotace na palubovce,“ řekl k překvapivému tahu trenér Vlkolinský.
Do utkání lépe vstupuje Brno a při podání Zmrhala vede 3:0. Mazoch snižuje z pozice pipe na 5:4. Poprvé vedeme po dobrém servisu Dvořáka, když boduje Polynski (6:7). Při velmi dobrém podání Jambora se dostáváme bodovými bloky a úspěšnými dohrávkami do vedení 9:13. Drahoňovský snižuje přímým bodem z podání na 12:14. Díky přesným útokům Mazocha s Dvořákem držíme bezpečné vedení (16:19). Jenže Brno se nevzdává, a když Crins zablokuje Dvořáka, ztrácí domácí jen bod (18:19). Po skvělé obraně v poli Fořta chybuje brněnský blokař Crins (18:21). Závěr setu patří kvalitnímu plachtícímu podání Kotase a obraně Polynského na síti (19:25).
Po nevynucené chybě Janečky získáváme první dva body druhého setu. Chybuje také Zmrhal, ale sám své minely napraví a Brno ztrácí jen bod (5:6). V útoku středem se daří Polynskému (6:9). Drahoňovský přibližuje domácí z dohrávaného míče zase na rozdíl jednoho bodu (9:10). Při podání Hrazdiry jde Brno po dlouhé době do vedení (13:12). Na druhé straně odpovídá servisem Kotas a rázem vedeme 13:17. Náš náskok se začíná rozplývat po kvalitní plachtě Truonga. Brnu pomůže také servis střídajícího Tomana, a když je v útoku zablokován Dvořák, začíná se za stavu 21:21 znovu. Máme sice v koncovce dva setboly, ale zbytečnými chybami se nakonec připravíme o vedení 0:2 na sety (27:25).
Třetí set začíná výbornou sérií Vancla na podání (0:3). Po dohrávce Mazocha vedeme 3:5, ale Hrazdira zase přitlačí na podání a je srovnáno na 6:6. Po nevynucené chybě Zmrhala mám k dobru náskok dvou bodů (8:10). Čisté eso Zmrhala opět srovnává stav, ale od stavu 11:11 získáváme pět bodů v řadě (11:16). Střídající Klajmon také přitlačí z koncové čáry a rázem je to zase o bod (15:16). Po dohrávce Dvořáka zase před koncovkou soupeři unikáme (17:20). Po bodovém bloku Polynského vedeme 20:23. Následuje nevynucená chyba Drahoňovského a po důrazném útoku Polynského vyhráváme třetí set 21:25.
Úvod čtvrtého setu je vzácně vyrovnaný. Po bloku Jambora vedeme 6:8. Hrazdira srovnává chytrým útokem na 10:10. Následně si neporadíme s plachtícím podání Truonga a ztrácíme tři body (13:10). Kotas v zápase skvěle podává a snižujeme na 14:13. Jenže Brno má v tomto úseku zápasu skvělou obranu na síti (16:13). Držíme se soupeře zuby nehty. Dvořák srovnává na 16:16. I když Brno odskakuje na 18:16, při podání Vancla srovnáváme na 19:19. Za stavu 22:22 si opět neporadíme s podáním Truonga a bohužel prohráváme čtvrtý set 25:22.
První dva body zkrácené hry patří našemu týmu. Za stavu 2:4 písknou rozhodčí špatné postavení hráčů Brna při podání Fořta a máme jít do vedení 2:5. Jenže zápas se na dlouhé minuty přeruší. „Nemám kompetence hodnotit výkon a rozhodnutí rozhodčích, ale ještě jsem ve své kariéře nezažil, aby rozhodčí nařídil po špatném postavení soupeře nový míč. My jsme měli jít do vedení 0:5 a Fořt měl dále podávat, protože dosud oba body uhrálo Brno do stavu 2:4 v chybném postavení. Nakonec to dali o jedno postavení zpět a vedli jsme 1:4,“ poznamenal k dlouhému přerušení zápasu trenér Vlkolinský. Od stavu 6:8 jsme směřovali k vynucení si zlatého setu. Měli jsme za stavu 10:14 čtyři mečboly, ale byly to pořádné nervy. Brno srovnalo na 14:14. Konečně jsme odztrátovali a nakonec pátý mečbol proměnili (14:16).
Ve zlatém setu to byl vyrovnaný boj do střídání stran. Od stavu 7:8 jsme zápas převážili na naši stranu. Při podání Vancla jsme se dostali do vedení 7:11 a to bylo rozhodující. Brno se ještě přiblíží při přímém podání Zmrhala (10:12), ale poslední tři body zápasu patří nám (10:15) a mohla tak vypuknout společná radost z vítězství a postupu do čtvrtfinále domácího poháru.
„Měli jsme to utkání kompletně v moci a mohli ho vyhrát ve třech nebo čtyřech setech. Je pravdou, že jsme nakonec potřebovali i trochu štěstí. Musím na našich hráčích ocenit, že venku dokázali s kvalitním soupeřem vyhrát dva tiebreaky. Ještě nás čeká cesta k tomu, abychom kvalitní výkon přetavili ve vítězství ve třech nebo čtyřech setech. Zvlášť, když už víme, co na soupeře máme hrát a jen musíme potvrdit rozdané karty,“ dodal na závěr trenér Vlkolinský.