Obrat proti Ústí jsme nedokonali


Extraliga mužů – 11. kolo
VK Ostrava – SKV Ústí nad Labem 2:3 (-22,-22,23,17,-13)
VK Ostrava: Jambor, Mazoch, Kotas, Dvořák, Fořt, Polynski – libero Sobczak. Střídali: Jarosinski, Bauman, Vancl, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský.
SKV Ústí nad Labem: Srb, Vemic, Tibitanzl, van Solkema, Suda, Beer – libero Kořínek. Střídali: Lank, Kobolka, Kasan, Baláž, Pospíšil. Trenér Lubomír Vašina.
Vyrovnaný první set zápasu jsme prohráli v koncovce, kdy nás sice dostal výborným servisem do hry univerzál Dvořák, ale pak jsme již menší náskok soupeře nedokázali dorovnat.
Ve druhém setu jsme se dokázali dostat v koncovce do vedení 22:20, ale pak jsme vyhořeli na příjmu při podání hostujícího blokaře Tibitanzla a prohráli posledních pět bodů v řadě.
Třetí set byl v režii našich blokařů. Kotas skvěle podával a Polynski na síti bránil i útočil. I když jsme dovolili v jasné koncovce Ústí odvrátit šest setbolů, nakonec jsme si nejtěsnějším možným poměrem vynutili pokračování zápasu.
Zkrácenou hru jsme si vynutili pokračováním herní převahy ve čtvrtém setu, kdy jsme již zbytečné drama v koncovce nepřipustili.
Ve zkrácené hře se skóre přelévalo. Hosté nakonec ukázali větší odvahu a přesnost v útoku a odvezli si druhý bod.
V úvodu utkání jdeme po nevynucených chybách Sudy do vedení 4:1. Vemic snižuje po dlouhé rozehře na 4:3. Po čistém esu Kotase si bereme zpět náskok tří bodů (6:3). Hosté si vyžádají oddechový čas a po něm výbornou obranou na síti snižují na 6:5. Po doteku sítě od domácího bloku je srovnáno na 8:8. Vyrovnaný boj dospěje až do stavu 18:18, kdy Ústí získává při podání van Solkemy dva body v řadě (18:20). Po doteku sítě Polynskeho při dohrávaném míči vedou hosté v koncovce prvního setu 19:22. Náš univerzál Dvořák snižuje dělovým podáním na 21:22. Po zkaženém podání Fořta má Ústí dva setboly a po bloku Vemice vyhrává první sadu 22:25.
Lepší herní pohodu potvrzují hosté také v úvodu druhého setu, kdy při podání Vemiče si vytvoří jako první větší náskok (5:7). Když Mazoch vytluče ústecké bloky, je srovnáno na 10:10. Po výborném podání našeho mladého smečaře jdeme do vedení 15:13. Ústí se snaží přerušit zápas dvěma oddechovými časy v krátkém sledu. Po nevynucené chybě Kobolky vedeme 17:14. Po přímém bodu z podání Beera snižuje Ústí na 19:18. Po bloku Dvořáka drží Ostrava dvoubodový náskok (22:20). Po naší špatné obraně v poli srovnávají hosté při podání Tibitanzla na 22:22. Náš tým má problémy s jeho plachtícím podáním a rázem ztrácí. Po bloku Beera mají hosté dva setboly (22:24). I poslední bod patří Ústí a po vítězství 22:25 mají hosté velmi blízko k tříbodovému vítězství v utkání.
V úvodu třetího setu těžíme z dobrého podání Kotase a ujímáme se vedení 7:3. Hosté snižují po nevynucené chybě Fořta na 7:5. Dvořák nám vrací čistým esem čtyřbodový náskok (9:5). Při podání Beera se Ústí zase přibližuje (9:7). Po nevynucené chybě Kobolky hosté ztrácí už čtyři body (12:8). Ústí umaže při podání Vemiče bod, ale Fořt chytrými útoky upravuje na 17:12. Po zkaženém podání Sudy a bodových blocích Polynskeho vedeme před koncovkou třetí sady 21:13. Hosté sice odvrátí za stavu 24:17 při podání Tibitanzla šest setbolů, ale nakonec po útoku střídajícího Jarosinskeho si vynutíme na poslední chvíli pokračování zápasu (25:23).
Po celé utkání mají naši hráči obrovské problémy s plachtícím podáním Tibitanzla. V úvodu čtvrtého dějství vedou hosté rychle 0:3. Přesně útočící Fořt snižuje na 2:3 a Dvořák čistým esem okamžitě maže hostující náskok. Po Dvořákovi se na podání daří také Fořtovi (9:4). Ústí vypadává z role. Naopak Ostrava od stavu 0:3 uhrála devět z deseti rozeher. Hosté si v útoku neví rady a po bloku Mazocha vedeme 12:6. Po zbytečné chybě Polynskeho snižuje Ústí na 15:11. Hosté se trápí na příjmu, Jambor zvyšuje na 17:11. Po útoku z pozice pipe jsou domácí blízko vyrovnání na sety (20:14). Střídající Vašíček navíc vystřihne čisté eso. Ostrava vítězí ve čtvrtém setu 25:17 a jde se do zkrácené hry.
Úvod pátého setu je nesmírně vyrovnaný. Po zkaženém podání Sudy je stav 5:5. Mírnou výhodu získává po chybách soupeře při podání Jambora náš tým (7:5). Po bloku Srba a úspěšném útoku Sudy se střídají strany za stavu 7:8. Po nedůrazném útoku Dvořáka má dva body navrch Ústí (7:9). Úspěšný blok Polynskeho znamená srovnání na 10:10. Po důrazném útoku Sudy je zase blíže k vítězství Ústí (10:12). Dvořák nesrovná z dobré pozice na 13:13, naopak po dohrávce Sudy ve stejné rozehře mají hosté dva mečboly (12:14). Po bloku Baláže vítězí hosté v pátém setu 13:15 a získávají druhý bod.
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Sice jsme si uválčili bod ze špatně rozehraného zápasu, ale my si strašně moc přáli mít dva body. Vyhrál ten, kdo chtěl víc vítězství a byl odvážnější v tiebreaku.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Gratuluji hostům k vítězství. Nám slouží ke cti to, že jsme za stavu 0:2 na sety zápas nevzdali a dále jsme bojovali. Mám výtky k dodržování taktických pokynů při různých herních variantách. Cením si nasazení hráčů. Ale prohra bolí.“
Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „ Z naši strany byly první dva sety výborné. Pak nechápu, proč najednou neuhrajeme jediný bodový balón a soupeře znovu pustíme do hry. Můžeme být rádi za dva body.“
Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Dobré vítězství v pěti setech pro nás. Vedli jsme 2:0, ale lehkovážností jsme pustili Ostravu zpět do zápasu. V každém případě soupeř nesložil zbraně, což je chválihodné. Divácky atraktivní volejbal to sice nebyl, ale dva body bereme rádi.“