Těžký start do nové sezony v Českých Budějovicích

Těžkým zápasem na palubovce jednoho z hlavních favoritů na titul Jihostroje České Budějovice vstoupí náš mladý tým v sobotu 24. září od 18 hodin do nového ročníku extraligy.
Svěřenci trenéra René Dvořáka již mají za sebou jeden soutěžní zápas, kdy ve finále Superpoháru prohráli ve Svitavách s Karlovarskem 0:3.
Kádr Jihostroje prošel v letní přestávce změnami na klíčových postech. Do Španělska odešla letitá nahrávačská opora De Amo a nahradil ho Argentinec Giraudo. K výměně došlo i na postu univerzála. Schouten se přesunul ke Lvům Praha a nahradil ho Holanďan Van Schie. Z Belgie se vrátil slovenský blokař Ondrovič. Na post asistenta trenéra a vedoucího mužstva se přesunula po konci kariéry blokařská klubová ikona Radek Mach.
Kádr Jihostroje České Budějovice pro sezonu 2022/2023:
Nahrávači: Giraudo, Piskáček
Univerzálové: Van Schie, Kriško
Smečaři: Michálek, Šulista, Licek, Stoilovič, Zelenka
Blokaři: Ondrovič, Sedláček, Polák
Libera: Kryštof, Kovařík
Trenér: René Dvořák.
Celá extraligová soutěž je organizována obdobně jako v předešlých sezonách, rozdíl je pouze na posledních dvou místech po základní části. Vzhledem k tomu, že letošní extraliga má 13 účastníků, do baráže o jediné místo se dostanou dva poslední týmy. To znamená přehledně:
1. (základní) část extraligy začíná 24. září 2022 a bude odehrána dvoukolově. Prvních šest týmů po skončení základní části bude mít jistotu play off.
2. část začne 8. března předkolem, kde se utkají týmy umístěné po základní části na 7. až 10. místě v boji o poslední dvě „vstupenky“ do play off. Samotné play off začíná 17. března 2023.
Pro tým umístěný na 11. místě sezóna končí, týmy umístěné na 12. a 13. místě po základní části klesají do baráže, kde se o postup do příštího ročníku extraligy utkají s vítězem první ligy. Z baráže postupuje jen jeden tým.