Tři dobré sety s Kladnem stačily na bod

S novými tvářemi na postech nahrávače a univerzála jsme doma proti Kladnu dobrým výkonem drželi krok do první třetiny čtvrtého setu, kdy hosty nastartoval k celkovém obratu a výhře ve zkrácené hře výborný servis blokaře Špuláka a zlepšená hra po příchodu střídajících hráčů Kraffera a Kyjanici.

Extraliga mužů - 22. kolo

VK Ostrava - Volejbal Kladno CZ 2:3 (-27,24,22,-14,-10)

VK Ostrava: Fořt, Polynski, Perry, Jarosinski, Muroň, Mišek – libera Vancl, Jelen. Střídali: Dvořák, Motyčka, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský. 

Volejbal Kladno CZ: van Solkema, Grozer, Andeson, Platačs, Sepännen, Špulák – libero Kunc. Střídali: Hýský, Fortuník, Kraffer, Kyjanica. Trenér Milan Fortuník. 

Úvod utkání vychází skvěle domácí Ostravě po skvělém podání Polynského vede 6:1. Kladno zlepší obranu na síti a po dohrávce Sepännena snižuje na 8:6. Po přímém bodu z podání Miška vede Ostrava 11:7. Van Solkema upravuje čistým esem na 12:10. Domácí ze všech sil drží náskok dvou bodů (16:14). Ten se rozplyne po nevynucené chybě Polynského (16:16). Po technické chybě Kladna vede Ostrava před koncovkou prvního setu 18:16. Anderson po útoku středem opět raketově srovnává (18:18). Grozer posílá dělovým podáním Kladno do vedení 20:21. Neméně zdatně si počíná za koncovou čarou také Anderson (22:23). ve vyrovnané koncovce je při čtvrtém setbolu Kladna zablokován domácí Polynski a Kladno vítězí 27:29.
První dva body ve druhém setu získává Kladno. Domácí při podání Fořta pěti body otáčejí vývoj skóre (5:2). Důrazný ostravský univerzál Perry zvyšuje na 8:4. Platačs snižuje z dohrávky na 9:7. Po nevynucené chybě Platačse vede Ostrava 12:8. Kladno při podání van Solkemy díky domácím chybám na příjmu a v útoku otáčí na 12:13. Po špatném postavení domácích na servis Grozera má Kladno k dobru náskok dvou bodů (13:15). Po technické chybě hostů je před koncovkou druhého setu srovnáno na 19:19. Po bloku Platačse mají blíže k zisku druhého setu hosté (19:21). Po chytrém podání Fořta srovnává Perry na 21:21. Ostrava v opět vyrovnané koncovce odvrátí jeden setbo Kladna a sama svůj druhý díky dobrému útoku Perry promění ve vítězství 26:24.
Úvod třetího setu je vzácně vyrovnaný. Až při podání Špuláka získá hostující Kladno dva body v řadě (7:9). Po dohrávce Kraffera vedou hosté již 8:11. Po nevynucené chybě Platačse ztrácí Ostrava jen bod (12:13). Nevynucené chyba Sepännena srovnává stav (13:13). S kladenským van Solkemou hraje i páska sítě (17:19). Výborně podává domácí blokař Polynski (21:19). Série Ostravy v koncovce třetí sady se zastaví při skóre 22:19. Muroň lacinou chybou odmítne poslat svůj tým do vedení 24:20, ale Jarosinski nakonec přihraje Ostravě dva setboly (24:22). Ostravský kapitán Fořt vytlouká hostující bloky a domácí vyhrávají třetí set 25:22.
V úvodu čtvrtého setu je hostující Kladno v útoku důraznější (3:5). Po nevynucené chybě Špuláka je srovnáno na 5:5. Kraffer vrací Kladnu čistým esem dvoubodový náskok (5:7). Špulák opět v útoku chybuje (7:7). Hostující blokař své předešlé chyby napravuje výbornou sérií dělových podání (8:13). Kladno se nastartuje a po nevynucené chybě Fořta vede již 9:16. Perry snižuje z dohrávaného míče na 12:16. Sepännen vrací Kladnu plachtícím podáním šestibodové vedení (12:18). Domácí kupí nevynucené chyby a za stavu 12:21 je jasné, že se půjde do rozhodující zkrácené hry. Ostrava prohrává čtvrtou sadu nakonec 14:25.
Jako první po úspěšné dohrávce kapitána Kraffera a bloku Kyjanici odskakuje ve zkrácené hře hostující Kladno (2:5). Série Sepännena na podání stanoví pro domácí hrozivý stav 2:7. Po bodovém bloku střídajícího Hýského míří Kladno za stavu 5:11 za druhým bodem. Perry dobrou obranou na síti snižuje ne 9:13. Po útoku Platačse má Kladno pět mečbolů (9:14). Zápas končí úspěšným Kyjanici (10:15).

Ohlasy po utkání: 

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Škoda prvního setu. Zase nám nevyšla koncovka. Mohli jsme mít lepší šanci. Poté vedení 2:0 by bylo veselejší. Vždy nám chybí pár míčů. Jako kdyby nám od čtvrtého setu trochu došly síly a nebyli jsme nějak zareagovat.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Tři sety to byl dobrý sport. Soupeř si pomohl hlavně podáním. Naše hráče zatlačili a my jsme nemohli hrát to, co jsme chtěli.“

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Ostrava hrála dobře a odvážně. Uplynuly dva sety, než jsme se rozkoukali. Udělali jsme chyb jak máku a to nás bohužel stálo ztrátu jednoho bodu do tabulky, pro který jsme si také přijeli. Jedem domů alespoň se dvěma body.“
Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „V prvním setu jsme udělali tolik nevynucených chyb, co jindy za celý zápas. Tím se vtiskl ráz celého utkání. Potom, jak strašně jsme chybovali v tomto zápase, jsou vlastně dva body zlaté.“