Výkon s Budějovicemi zase jako na houpačce stačil na jediný set

Jedna vítězná koncovka ze dvou možných v prostředních setech. To je výsledek naší snahy v utkání s Českými Budějovicemi. V prvním a čtvrtém setu jsme neměli šanci.
Extraliga mužů – 14. kolo
VK Ostrava – VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (-17,-25,29,-19)
VK Ostrava: Vašíček, Fořt, Polynski, Mazoch, Jarosinski, Muroň, libero Vancl, Ptáček. Střídali: Blazej, Dvořák, Tříska. Trenér Richard Vlkolinský. 
VK Jihostroj České Budějovice: Giraudo, Licek, Ondrovič, Kriško, Stoilovic, Polák, libero Kryštof. Střídali: Michálek, Piskáček. Trenér Vojtěch Zach. 

Zpočátku obě strany bodují útokem. Po dvou přímých bodech z podání (Ondrovič, Kriško) vedou Budějovice 3:5. Oba týmy ztrátují, až dlouhou výměnu zakončí Jarosinski a srovnáváme na 8:8. Dvě Lickova esa však znovu posouvají hosty do vedení 8:11. Po nevynucených chybách Polynského a Mazocha se Budějovice odpoutávají na 9:14. Náskok pěti, šesti bodů si drží až do koncovky 15:20. K tomu dva úspěšné bloky a je to už 16:22. Jarosinského útok do autu ukončuje první set 17:25.
Ve druhém setu jako první odskakujeme my po dvou úspěšných blocích 7:5. Muroňova „deska“ nás posouvá dokonce na 10:7. Po esu Kriška Budějovice snižují na 10:11. Stejnou mincí oplácí Vašíček a při podání vymete růžek kurtu. Mazoch použije blok soupeře a vedeme 14:10. Kriškovo eso a útok Stoiloviče znamená vyrovnání 15:15. Dva naše nepodařené útoky připíší hostům další dva body 15:17. Do koncovky naši hráči drží krok 18:20. Útok hostů do autu a Dvořákem vytlučené bloky nás posouvají do vedení 21:20. Hosté dvakrát zablokují Dvořáka a následně získají dva setboly 22:24. Oba setboly odvrátíme a naopak sami se posune k setbolu 25:24. Za stavu 25:25 jde na podání Kriško, který po rozehře úspěšně zaútočí a následný úspěšný blok hostů znamená vítězství Budějovic 25:27.
Po dalekonosné smeči Kriška do autu odskakujeme jako první my 4:2. Při podání tohoto hráče pak nejenže Budějovice srovnají, ale jdou i do vedení 4:7. Jarosinski dá dva přímé body z podání a srovnává na 7:7. Hosté také několikrát bodují přímo ze servisu a vedou 10:14. Zkušení hosté si získaný náskok úspěšně hlídají až do stavu 22:18. Snižujeme na 20:22, ale zdá se, že favorit z Budějovic si vítězství v setu pohlídá. Opak je pravdou, naši hráči se nabudí po míči, který podle nich rozhodčí špatně vyhodnotil. Budějovice mají tři mečboly v řadě, ale to jim nestačí. Po neskutečné bitvě nakonec v setu vítězíme 31:29.
Na začátku čtvrtého setu sice Budějovice odskočí na 1:4, ale my srovnáváme na 4:4. Srovnaný stav se změní až po dvou našich nevynucených chybách a úspěšném bloku hostů 10:14. Zbytek setu Budějovice náskok drží a nakonec ho my svými nevynucenými chybami navyšujeme. Set končí 19:25.
Ohlasy po utkání: 
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Od nás pomalý rozjezd, zase jsme na něco čekali. Zlepšená hra až od toho, kdy se nám stane nějaká křivda. To je málo, jeden set je málo. Je to pořád nahoru dolů, taková houpačka. To se pak těžko nějaký zápas vyhrává.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Děláme spoustu chyb a tím soupeři moc pomáháme. Pak se nadřeme, abychom to srovnali, a pak zase přijde série chyb a znovu nám ujedou. Nebýt těch chyb, tak by to byl dnes pěkný volejbal.“
Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Z naší strany jsme hráli volejbal jen první set, zbylé tři sety byly něco strašného. Každý si musí v hlavě probrat, jestli nás tohle baví, do dalšího zápasu musíme přistoupit úplně jinak.“
Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Dva sety jsme se drželi. První set jsme měli pod kontrolou, druhý už moc ne, ale vyhráli ho. A pak naši hráči v hlavách hodně polevili, toho domácí využili a zahráli skvělou koncovku. Do čtvrtého setu jsme zjistili, že musíme hrát s plnou koncentrací a nakonec jsme ho zvládli a měli ho pod kontrolou.“