Naši žáci U16 se probojovali do finále mistrovství ČR

O postup do šestnáctičlenného finále mistrovství ČR bojovali žáci U16 ve čtyřech skupinách. Naši kluci skončili po jediné porážce ve skupině druzí a bezpečně se tak dostali mezi čtyři postupující ze skupiny. Turnaj popisuje trenér Roman Dvoran:
Prvý diel finále Majstrovstiev Českej republiky sa odohral počas minulého víkendu. Starší žiaci U16 odohrali svoj turnaj v Letoviciach. Celkovo sa hralo v štyroch sedemčlenných skupinách a do záverečného finále MČR postúpili z každej skupiny štyri najlepšie družstvá. Cieľom žiakov VK Ostrava bolo vyhrať na turnaji čo najviac zápasov a kvalifikovať sa na záverečné podujatie sezóny. Túto úlohu sme dokázali splniť, keď zo šiestich súbojov sme v piatich zaknihovali víťazstvo. Vo finále turnaja sme prehrali 1:2 s celkovým víťazom. V parádnom zápase bol nad naše sily Havlíčkov Brod. O dva týždne nás čaká celkové finále sezóny, a na tréningoch budeme intenzívne pracovať na udržaní formy jednotlivcov aj celého družstva.
SOBOTA 27.4.2024
VK Ostrava – Nová Paka 2:0 (11,12)
VK Ostrava – Karlovarsko 2:0 (9,6)
VK Ostrava – Letovice 2:1 (16,-15,12)
VK Ostrava – Mníchovo Hradište 2:1 (-20,11,12)
Do turnaja sme vstúpili s nasadením a veľkým nadšením. Prvé dva zápasy boli pre družstvo dobrou rozcvičkou a hráči zároveň získali orientáciu v hale. Výrazne nám prialo aj rozlosovanie turnaja, keď sa kvalita súperov postupne dvíhala.
Až v treťom zápase sme narazili na domácich, ktorých podporoval početný fanklub. Bubeníci hnali domácich k výkonu, ale v prvom sete sme dokázali zahrať doslova bez chyby. Z okrajov siete sme výborne dohrávali dlhšie výmeny a domácim sa nedarilo ani podanie. V druhom sete sa doslova karta obrátila. Nepresnosti sa kopili na našej strane a Letovice nám podaním stále hrozili. O zápase rozhodoval tretí skrátený set. Znova sme získali istotu a sebavedomie vo všetkých činnostiach. Dobrý útok aj obrana na sieti rozhodla o našom cennom víťazstve. Všetci diváci v hale oceňovali kvalitu hry na oboch stranách v tomto dramatickom súboji.
Posledný sobotný zápas priniesol doslova dramatický súboj. Mníchovo Hradište nás poriadne potrápilo. Súper mal výbornú organizáciu v každej fáze hry. Vyberanie v poli, vykrývanie a jednoduché dohrávky od súpera nám robili doslova problémy. Prvý set sme prehrali po hre bez emócií aj pohybu na ihrisku. Tvrdé slová smerom k celému družstvu zabrali. V hre sme vylepšili doslova všetko. Začal nám lietať servis aj útok bol agresívny. Hradište sa snažilo v každej rozohre lopty v poli vyčapať, ale razancia nášho útoku bola dostatočná. Hru sme dokázali diktovať aj v treťom skrátenom sete, ale na víťazstvo sme sa doslova nadreli. Sobotné víťazstvá nás posúvali na výbornú pozíciu pred poslednými dvoma stretnutiami v nedeľu.
NEDEĽA 28.4.2024
VK Ostrava – Most 2 : 0 (7,11)
VK Ostrava – Havlíčkov Brod 1:2 /17,-20,-10)
V zápase proti snaživému Mostu dostali v hre šancu všetci hráči nášho družstva. Súper bodoval len sporadicky, alebo v prípade našich chýb. Pre hráčov z lavičky to bola dobrá šanca zasiahnuť do hry a získať cenné skúsenosti.
Posledný zápas hrali proti sebe dosiaľ neporazené družstvá. Havlíčkov Brod je pre nás počas tejto sezóny vždy náročný súper. Zápas má stále parádny náboj na ihrisku aj lavičkách. Rovnako tomu bolo aj teraz. Brod už hrá výrazne kadetský volejbal založený na tvrdom útoku a vysokej blokárskej obrane. Vstup do zápasu nám vyšiel nad očakávanie. Podaním sme súpera držali ďalej od siete a v poli sme viacero útokov dokázali vychytať. Naši smečiari boli v prvom sete doslova neomylní. Brod v druhom sete vytiahol skákaný servis, ktorý sme nedokázali presne prihrať . Následne vysoký hráči súpera doslova ovládli sieť. V poli sa nám nedarilo, viac krát sme stáli práve tam , kde sme nemali byť. Postupne sme strácali dynamiku aj úspešnosť na útoku. Obidve strany sa v treťom sete snažili, ale vysokí hráči Brodu boli predsa úspešnejší. Hru na obidvoch stranách diváci ocenili potleskom. Za predvedený výkon sa nemusíme hanbiť. Havlíčkov Brod celý turnaj vyhral a my sme skončili na parádnom druhom mieste. Nadšené PER TO TAM bolo peknou oslavou druhého miesta!!!
VK Ostrava: Martin Prokeš, Adam Rozšafný, Vašek Tesař, Hynek Vícha, Jan Janošec, Ondřej Ružička, Petr Hanzlík, Matěj Bystroň, Marek Stavárek a Matej Krátký, tréneri Vaculík, Kotula a Dvoran
Slovo na záver: Tentoraz boli naše postupové ambície úplne na mieste a správne. Družstvo si od začiatku do konca udržalo vysokú výkonnosť. Dokázali sme zvládnuť aj kritické stavy v zápase s Mníchovým Hradišťom. Hráči mali dostatok sebavedomia aj elánu do hry. Družstvo ťahala celá šestica vrátane libera Ružičku. Hru výborne dirigoval nahrávač Janošec a v dvoch pozíciách nahrávač Prokeš. Táto alternatíva bola výborným doplnkom našej hry. Dominantne sme útočili z okraja siete, Rozšafný a Vícha, stredom to bolo poskromnejšie. Vo finálovom turnaji sa budeme snažiť do útoku viacej zapojiť blokárov Tesařa a Hanzlíka, aby sme to súperom na obrane čo najviac sťažili. Osobitne ďakujem rodičom za to, že nás prišli do Letovic podporiť, odmenou im bol krásny volejbalový zážitok, ktorý vytvorili ich miláčikovia (naši hráči).VK Ostrava!!! PER TO TAM!!!
Finálový turnaj MČR sa uskutoční 17. - 19.5.2024 v Českých Budějoviciach, a my sme medzi najlepšími!!!