Brno - Pohled na statistiku zápasu očima Honzy Václavíka

Dneska jsem se rozhodl s Vámi projít „neodlehčenou“ verzi statistiky. Light verze je běžnému divákovi srozumitelnější, jasnější a jednodušší, ale nenajdeme v ní tolik informací. Další výhodou je, že nás statistika donutí k osvojení základních volejbalových termínů v angličtině.
Zápas probíhal „nahoru dolů“ a byl velmi vyrovnaný. Dokazuje to nejen skóre 2:3 na sety a 15:17 v tie-breaku, ale i celkový počet míčů 106:107. 
Utkání byl pro nás a pro všechny naše fanoušky, kteří ho sledovali, hned dvakrát kruté. Vedli jsme 2:0 na sety a vypadalo to na pěkný zisk 3 bodů. To jsme se mýlili poprvé. A druhá zmýlená byla v tie-breaku, kdy vedení 10:5 a 12:9 také svádělo k myšlenkám na vítězství.
Jak jsem naznačil hned na začátku, tato statistika je velmi bohatá na čísla a každý si v ní může najít to své. Pro nás již známá jsou:
Efektivita v útoku: Brno 44%, Ostrava 49%
Bloky: Brno 5, Ostrava 15. To je značný rozdíl. 
Příjem: Brno 46% positivních a v tom 24% excelentních, Ostrava 47% a 35%. Nevynucené chyby v útoku: Brno 12, Ostrava 15. 
Plus mínus body: Brno +15, Ostrava +25. Také značný rozdíl. 
Podání: Brno 8 es na 18 chyb, Ostrava 8 es na 17 chyb.
Zajímavé je, že téměř ve všech statistikách jsme zvítězili (včetně nevynucených chyb v útoku, což je statistika, ve které zvítězit nechcete) a přesto jsme zápas prohráli. Chyba nebo naopak bod na servisu, v útoku, na bloku v začátcích setů není totožná, jako v jejich koncovkách. Tie-break jsme odehráli „téměř“ celý skvěle, až na 3 chyby v útoku, které se staly až v úplném závěru zápasu.
Individuální zajímavosti: 
Matěj Lex měl slušnou porci příjmů v utkání, 45 přihrávek. A co se úspěšnosti týče, Matěj z ní vyšel nejlépe ze všech přihrávačů na hřišti: 58% positivní a 44% excelentní. Tyto čísla kazí fakt 6 přímých bodů - es.
Mateusovi Biernatovi se v sobotu zase znamenitě vydařil servis a myslím, že taková čísla nikdy v sezoně neměl: 24 servisů celkem, z toho 6 es a pouze 2 chyby ukazuje na velmi účinné podání.
Srovnání veškerých útoků středem u obou mužstev dokazuje jinak stanovený plán bitvy a jinou distribuci (preferenci) nahrávače ve vedení útoků. Brno atakovalo středem celkem 26 krát, Ostrav 11 krát.
Další novinku, kterou v této statistice najdeme, jsou „získané body v postaveních“. Ve volejbale při rotaci máme 6 různých postavení, podle toho, ve které zóně je právě nahrávač. Označují se S1 až S6 (S od slova setter). Tuto statistiku najdete v zakroužkovaných sloupcích úplně dole. U našeho týmu se dovíme, že postavení S1 s nahrávačem v zóně I. patřilo k našim nejlepším a získali jsme v něm celkem +8 bodů. Naopak nejvíce jsme se trápili v S5 a S3. Brno nejvíce bodovalo v S3 a S4 a logicky nejméně bodů získalo v S1.
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava
matchreport ova brno web II