Vynikajícím podání jsme rozstříleli Kladno


Extraliga mužů – 16. kolo
VK Ostrava – Volejbal.cz Kladno 3:1 (15,-31,20,17)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: Vancl, David, Bauman. Trenér Jan Václavík.
Volejbal.cz Kladno: Habr, Walisch, Zajíček, Sobotka, Vemič, Hýský – Moník. Střídali: Blažek, Vostárek. Trenér Milan Fortuník.
V prvním setu jsme byli jasně lepším celkem. Vynikajícím podáním a výbornou obranou v poli jsme favorizovaného soupeře přehráli o propastných deset bodů.
Druhý set nabídl dlouhý boj a krásný volejbal. V dramatické koncovce jsme dokázali odvrátit sedm setbolů soupeře a nakonec prohráli až poměrem bodů 31:33.
Ve třetím setu jsme si hned na začátku získali výrazný náskok a pestrou a koncentrovanou hrou jsme ho udrželi až do konce. Základem byl opět náš kvalitní servis.
Ve čtvrtém setu to byla z naší strany asi nejvýraznější jízda na podání. Kladno si nevědělo rady na příjmu a kupilo chyby. To ale nesnižuje náš parádní výkon a opět jasné vítězství v posledním dějství zápasu.
Úvod utkání nabídne krásné dlouhé výměny. Po přesných útocích rakouského smečaře Mennera, který není k zastavení, jdeme do vedení 5:2. Po dalším důrazném zakončení zvyšuje naše vedení na 7:3. Po přímém bodu z podání univerzála Dvořáka držíme čtyřbodový náskok (9:5). Stále jsme vepředu a po nevynucené chybě kladenského smečaře Vemiče a útoku univerzála Walische do anténky vedeme již 14:8. Hostující nahrávač Habr však snižuje dvěma přímými body z podání na 14:11 a hosté jsou zpátky ve hře. Po skvělém bloku Kotase na útočícího Hýského a technické chybě Zajíčka vedeme zase o pět bodů (18:13). Před koncovkou díky v útoku bezchybnému Mennerovi a čistému esu je stav 21:14. Tím je o osudu prvního setu definitivně rozhodnuto. Náš univerzál skvělým servisem a útokem zajistí svému týmu deset setbolů (24:14). Set ukončuje efektním zakončením útoku na druhou přes nahrávač Podlesny (25:15).
Úvod druhého setu patří zase nám. Při podání Janků upravuje Menner na 4:2. Kladno ihned srovnává při servisu Vemiče. Náš tým nechce pustit svého soupeře do vedení a po zkaženém podání Walische mame k dobru náskok dvou bodů (8:6). Hostující univerzál svou chybu napravuje a dobrým útokem srovnává na 9:9. Kladno poprvé vede ve druhém setu po čistém esu Habra (10:11). Po úspěšném útoku kladenského blokaře Soboty středem vede Kladno dokonce 11:13. Ihned reagujeme Mennerovým bodovým blokem a přímým bodem Sedláčka z podání (14:13). Po tečovaném míči při útoku Habra vede pro změnu hostující Kladno 15:17. Nechceme pustit hosty do trháku (17:17). Do koncovky druhého setu jdou oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. Po nevynucené chybě Hýského vedeme 23:22. První setbol má po nepřesném útoku Mennera Kladno (23:24). V dlouhatánské koncovce nás nepustí hosté ani k jednomu setbolu. Sami jich mají osm a ten poslední využívají bodovým blokem na útok Janků (31:33).
Naše hráče prohraná koncovka druhého setu nesráží do kolen a při skvělém podání Podlesného vstupujeme do třetího setu jako velká voda (6:1). Po nádherné výměně, která zvedala diváky ze sedadel, snižuje Kladno bodovým blokem na 9:5. Naši však bojují jako lvi a drží se nás také štěstí. Janků dvakrát za sebou boduje s pomocí pásky přímo z podání (15:8). Po nevynucené chybě Hýského mají naši skvěle hrající borci před koncovkou osmibodový náskok (19:11). Jak na úvod třetí sady, tak i v jeho koncovce ukazuje skvělou kvalitu svého podání nahrávač Podlesny (22:15). Po bodovém bloku Mennera máme šest setbolů (24:18). Po úspěšném útoku Janků z pozice pipe vítězíme ve třetím setu zaslouženě 25:20.
Jsme na koni a rychle vedeme v úvodu čtvrtého setu díky chybám svého soupeře 5:1. Po nevynucené chybě Hýského pak 9:5. Kladno kupí chybu za chybou. K tomu mají hosté problémy s plachtícím podáním Kotase a rázem je tu vedení 12:6. Kladno si neví rady s žádným servisem hráčů Ostravy a po jednom příjmu přes univerzál Dvořák „zatlouká hřebík“ do palubovky (14:7). Nahrávač Podlesny udivuje dělovým podáním a naši hráši spěchají za třemi body (16:7). Náš tým předvádí exhibici na podání, Janků zvyšuje esem na 18:8. Do koncovky jdeme s obřím náskokem deseti bodů. Po zkaženém podání Habra máme po zásluze osm mečbolů (24:16). Druhý využíváme po nevynucené chybě Walische a ukončujeme zápas za stavu 25:17.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Kladno podle mě přijelo v oslabené sestavě. My jsme do zápasu vstoupili bojovně, což se nedá říct o Kladnu. Na jejich straně jsme viděli, že nás podcenili i jejich malou bojovnost. Splnili jsme, co jsme si řekli, a vyhráli jsme zaslouženě.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Musím hrozně moc pochválit kluky. Odehráli jsme dobrý zápas včetně prohraného setu. I když jsme prohráli, odvrátili jsme mnoho setbolů. Po celý zápas jsme byli agresivní na podání a to se nám dařilo. Měli jsme to trochu ulehčenou. Neměli tady ani jednoho skutečného univerzála. Ale když jsme loni a letos hráli proti Kladnu, nastoupil první zápas Konečný a smrdělo, že nastoupí poprvé Baranov. Volejbalový pánbůh nám to oplatil a nevylízli jsme si to potřetí a máme tři body s dobrým mančaftem.“
Tomáš Hýský (kapitán Volejbal.cz Kladno): „Ostravě se dařil servis. Čtyři kluci to do nás práskali, byla tam hromada es. A i když se nám podařilo přihrát, tak jsme míče nesložili. Ostrava byla ve všech činnostech lepší a zaslouženě vyhrála.“
Milan Fortuník (trenér Volejbal.cz Kladno): „Prohráli jsme, protože jsme byli horší. Vadí mi, že začátek ligy byl podobný. Znovu nás vůbec nezdobila bojovnost, v nás domácí výrazně předčili. Nezasloužili jsme si body, protože jsme pořád tahali za kratší konec.“