S Benátkami doma jen bod

Typické utkání dvou týmu ze dna tabulky nabídlo dlouhé rozehry a maximální počet pěti setů. Po obratu v prvním setu ve prospěch hostů jsme se rozehráli k výbornému výkonu. Vysokou kvalitu podání a úspěšnost útoku jsme však neudrželi ve čtvrtém setu a nakonec ve zkrácené hře jsme udělali více chyb než hostující Benátky.

Extraliga mužů - 10. kolo

VK Ostrava - Benátky nad Jizerou 2:3 (-21,16,17,-19,-13)

VK Ostrava: Pawlun, Mazoch, Dvořák, Tsmokalo, Jarosinski, Olsen, libero Motyčka, Lex. Střídali: Vancl, Pelikán, Resl, Srovnal. Trenér Dariusz Luks. 

Benátky nad Jizerou: Hudák, Srb, Prokopec, Patočka, Křesťan, Šulista, libero Kotek. Střídali: Koranda, Dergunov, Matras, Švandrlík. Trenér Aleš Dittrich.

Po úspěšné dohrávce Tsmokala a bodovém bloku Olsena vede Ostrava v úvodu utkání 7:4. Vzápětí chybuje hostující univerzál Křesťan a za stavu 8:4 přerušuje utkání oddechovým časem trenér Benátek Dittrich. Ostravský kapitán Dvořák se blýskne krásným blokem (10:6). Benátky snižují po nevynucené chybě Tsmokala na 11:9. Hudák zablokuje Jarosinskeho a hosté ztrácí jen bod (14:13). Po další výborné obraně na síti v podání Srba je srovnáno na 16:16. Hudák dvěma přímými body z podání dokonale otáčí skóre (16:18). Za stavu 16:19 jsou Benátky na koni. Po doteku sítě domácího bloku vedou hosté již 18:22. První set končí po úspěšném útoku Hudáka středem (21:25).
V úvodu druhého setu jako první odskakuje při podání Vancla Ostrava (4:2). Šulista srovnává z dohrávky na 5:5. Po nevynucené chybě Hudáka a dobré obraně na síti vedou domácí 10:7. Výborně hrající Křesťan propálí domácí bloky a srovnává na 12:12. Po kvalitním podání Vancla upravuje Tsmokalo důrazným útokem na 15:13. Vzápětí servírující ostravský smečař přidává eso (16:13). Benátky si neví rady s Vanclovým plachtícím podáním (20:13). Střídající hostující univerzál Dergunov útočí do sítě, Dvořák předvede kvalitní podání a za stavu 23:14 míří Ostrava ke srovnání zápasu. Druhý set vyhrávají domácí po úspěšném útoku Jarosinskeho jasně 25:16.
Z kraje třetího setu se třikrát do podání krásně trefí Tsmokalo (5:2). Neméně kvalitně servíruje Jarosinski (8:3). Ostravě uhrává velmi důležité míče smečař Vancl (11:7). Ostrava ve třetím setu skvěle podává. Ruku k dílu přiloží i Pawlun (17:12). Když dorazí za koncovou čáru Vancl, mají Benátky s příjmem zase velké problémy (21:13). Bodovým blokem se prosadí také střídající domácí mladíček Srovnal (23:15). Třetí set vyhrává Ostrava po nevynucené chybě Křesťana podobně jako ten druhý (25:17).
První míče čtvrtého setu se podaří hostujícím Benátkám, ale Pawlun netradičně bagrem srovnává na 3:3. Po bodových blocích polského dua Jarosinski, Pawlun vede Ostrava 6:4. Z dohrávky se prosazuje také Tsmokalo (7:4). Hosté si neví rady s podání domácího univerzála. Do hry je dostane zkušený Kresťan (8:7). Po nevynucené chybě Vancla je srovnáno na 9:9. Plachtící podání Patočky posílá Benátky do vedení 13:16. Po přímém bodu Švandrlíka ztrácí domácí čtyři body (16:20). Šulista dvěma útoky z pozice pipe přiblíží Benátky zkrácené hře (17:22). Do pátého setu se jde po výhře Benátek ve čtvrtém dějství 19:25.
Ve zkrácené hře je to boj o každý míč. První mini náskok má po bloku Dvořáka domácí Ostrava (6:4). Po nevynucené chybě Tsmokala je hned srovnáno (6:6). Po dělovém podání Šulisty se strany mění za stavu 6:8. Po doteku hostujícího bloku sítě srovnávají domácí na 11:11. Po nevynucené chybě Tsmokala mají Benátky dva mečboly (12:14). Zápas končí dvoubodovým vítězstvím Benátek po smeči Šulisty (13:15).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Odehráli jsme to dnes jako starší žáci. Přijedeme z Příbrami po dobré výhře a myslíme si, že to půjde samo. Místo, abychom bojovali, tak si myslíme, že nám to soupeř odevzdá. Po špatném začátku odehrajeme dobře dva sety, ale po jedné chybě ve čtvrtém setu dostaneme tři body v řadě a už se to s námi táhne. Místo, abychom vedli o pět bodů, tak prohráváme o dva. Z naší strany to byl otřesný výkon.“
Tomáš Zedník (asistent trenéra VK Ostrava): „Po prvním nevýrazném setu jsme získali odvahu a předvedli pěkný výkon. Hráli jsme dva sety opravdu dobře a měli jsme Benátky jasně pod sebou. Ve čtvrtém setu, kdy jsme je měli dohrát, tak jsme se začali obávat o výsledek a hráli hůře než v tom prvním. Ve zkráceném setu měli hosté větší chuť po vítězství, což nakonec rozhodlo.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Mám smíšené pocity. To, že jsme vyhráli je super při našem postavení v tabulce, ale to naší situace se dostáváme sami. Dobře začneme zápas. Pak z toho vypadneme, myslíme si, že se to dohraje samo. Představoval bych si jinak naši bojovnost, ale chápu, že je to těžké v sérii porážek. Jsem rád, že jsme zvládli koncovku ve zkrácené hře.“
Aleš Dittrich (trenérVK Benátky nad Jizerou): „Bylo to nervózní utkání z obou stran, oba týmy potřebovaly body a my jsme byli šťastnější. Je to pro nás důležitá výhra, kterou jsme si dnes vybojovali. Musíme být pokorní, za každé vítězství musíme být rádi.“