Po 60 týdnech půstu jsme doma vyhráli a odnesl to Zlín

Přesně po 60 týdnech půstu bez domácího extraligového vítězství jsme ve čtyřech setech porazili Zlín. Ten nás přehrál jen v prvním setu výbornou obranou na síti. V dalším pokračování zápasu jsme již dominovali ve všech herních činnostech. Tahounem našeho týmu byl polský smečař Filip Jarosinski.

Extraliga mužů - 12. kolo

VK Ostrava - VSC Fatra Zlín 3:1 (-22,14,22,19)

VK Ostrava: Jarosinski, Dvořák, Pawlun, Mazoch, Srovnal, Tsmokalo, libero: Motyčka. Střídali: Resl, Pelikán, Vancl. Trenér Dariusz Luks. 

VSC Fatra Zlín: Kozak, Čechmánek, Římal, Toman, Pražák, Truong, libero: Viceník. Střídali: Žák, Boyanov. Trenér Zdeněk Sklenář. 

Po úspěšných blocích při podání Čechmánka jde v úvodu utkání Zlín do vedení 1:5. Mazoch snižuje úspěšnými dohrávkami na 3:5. Po nevynucené chybě Římala snižuje Ostrava na 5:6. Na druhé straně chybuje také domácí univerzál Tsmokalo (7:11). Po skvělém podání Jarosinskeho snižuje Pawlun dvěma body v řadě na 10:11. K tomu přidává polský smečař Ostravy čisté eso a za stavu 11:11 se začíná znovu. Po přímém bodu z podání Římala vede Zlín 14:16. Kozak s Pražákem zvyšují při podání Tomana na 15:19. Srovnal kvalitním plachtícím podáním snižuje na 17:19. Po šestém úspěšném bloku Zlína v prvním setu vedou hosté 19:23. Po dobré obraně na síti v podání Dvořáka se Srovnalem se ještě Ostrava v prvním dějství nevzdává (21:23). Zlín si však koncovku pohlídá a po úspěšném útoku Pražáka vyhrává první sadu 22:25.
Po bloku Srovnala a třech esech Dvořáka jde v úvodu druhého setu Ostrava do vedení 4:0. Po nevynucené chybě Římala a dohrávce Tsmokala vede Ostrava už 7:1. Domácí se začínají Zlínu vyrovnávat v bodových blocích a Srovnal upravuje na 8:2. Pozorný kapitán domácích Dvořák přihraje Ostravě desátý bod (10:3). Za stavu 11:3 přerušuje zápas zlínský trenér Sklenář již druhým oddechovým časem. Ostrava v tuto chvíli zápasu dominuje. Výbornou úroveň podání si drží Jarosinski a donutí nejen Tomana k chybě, ale vystřihne i krásné eso (16:6). Mazoch upravuje z dohrávky na 19:9 a domácí míří ke srovnání zápasu. Tsmokalo přihraje esem Ostravě 12 setbolů (24:12) a ta po chvíli vítězí ve druhém setu zaslouženě 25:14.
Po dokonalém trojbloku na útok Tomana vedou domácí v úvodu třetího setu 3:1. Po nedorozumění s nahrávačem chybuje Kozak (5:2) a Jarosinski přejde přes trojblok soupeře (6:2). Ostrava se může v útoku spolehnout na výborně hrajícího Jarosinskeho. Ten má navíc v tomto utkání vynikající servis (9:5). Římal vytluče domácí bloky (9:7). Po výborném podání Mazocha posílá Srovnal domácí do čtyřbodového vedení (13:9). Římal z dohrávky zase přibližuje Zlín svému soupeři (14:12). Tsmokalo vrací výborným servisem Ostravě uklidňující náskok (16:12). Zlín bojuje a po kvalitním podání Čechmánka snižuje na 19:18. Domácí trápí příjem a při podání Boyanova je srovnáno na 21:21. Hosté po bloku v síti ztrácejí další bod a Ostrava vede 23:21. Pražák zkaženým podáním umožní domácím dva setboly (24:22). Po nevynucené chybě Kozaka vítězí Ostrava ve třetím setu 25:22.
Výborný zápas hraje i mladý ostravský mladý Srovnal a v úvodu třetího setu se prosazuje středem sítě (3:1). Přidává se k němu Jarosinski (4:1). Římal snižuje výborným podání a 6:5. Po bloku Kozaka srovnává Zlín na 9:9. Jarosinski zahraje chytře o hostující bloky (12:10). Boyanov ihned srovnává skóre (12:12). Střídající Pelikán zase vrací Ostravě náskok dvou bodů (14:12). Po chybě Jarosinskeho je opět srovnáno (14:14). Ostrava nechce pustit soupeře nad sebe, Jarosinski se prosazuje blokem (16:14). Po skvělém bloku Pawluna vedou domácí 18:15. Ostrava nevyužije Pelikánem možnost odskočit na čtyři body a místo toho při podání Pražáka snižuje Zlín na 18:17. Po teči hostujícího bloku při útoku Mazocha mají domácí zase k dobru tři body (20:17). Po dohrávce a bloku Jarosinskeho jsou domácí blízko k první výhře před svými fanoušky po mnoha a mnoha měsících (24:19). Zápas ukončuje skvělým podáním střídající nahrávač Resl (25:19).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Dnes to byl od nás dobrý výkon. Trochu nám trvalo, než jsme se v prvním setu rozjeli. Zlín dobře podával a blokoval. Měli nás přečtené, my jsme se pak rozehráli do takové pohody, že David to mohl dát skoro každému a ten to složil. Je dobře, že už neděláme několik chyb v řadě za sebou zvlášť za kritického stavu.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Jsme rádi, že před svátky zůstaly tři body doma. Kluci tu výhru potřebovali a děkujeme našim divákům za podporu. Po prohraném prvním prohraném setu mě potěšilo, že jsme se dostali do zápasu a nedělali tolik chyb jako jindy. Druhý set jsme vyhráli jednoznačně. Třetí a čtvrtý set to byl znovu boj. Máme mladý tým a tak musíme stále trénovat, abychom dělali ještě méně chyb.“

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Ostrava nás dnes přehrála na servisu, kde byla daleko efektivnější než my. Tím pádem jsme nemohli moc kombinovat. My jsme nebyli tak důrazní na útoku. Táhne se to s námi déle a v útoku musíme přidat, abychom vyhráli zase nějaký zápas.“
Zdeněk Sklenář (trenérVSC Fatra Zlín): „Chtěli jsme dnes v Ostravě předvést sebevědomý a bojovný výkon a ten jsme bohužel předváděli jen v podstatné části prvního setu. Pak jako kdyby náš tým odešel z palubovky a byli jsme jen stínem toho, co jsme hráli v prvním setu. Není to o herních činnostech, ale o našich hlavách a srdcích, bez kterých se to neobejde.“