Bojovný výkon na obhájce titulu nestačil

I přes velmi snaživý a odvážný výkon se v Ostravě překvapení nekonalo. Hostující Lvi Praha ukázali obrovskou kvalitu a vyrovnanost svého kádru. My jsme hráli své maximum. Třetí set jsme dovedli do vyrovnané koncovky, ale nejen v ní si hosté pomohli tak jako v celém zápase svými silnými volejbalovými zbraněmi. Nad všechny vyčníval výkon kubánského smečaře Estrady. Zítra od 17 hodin je na pořadu odveta v rámci Českého poháru. 

Extraliga mužů - 16. kolo

VK Ostrava - Lvi Praha 0:3 (-21,-18-24)

VK Ostrava: Jarosinski, Dvořák, Tsmokalo, Mazoch, Olsen, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Resl, Pelikán, Vancl, Srovnal. Trenér Dariusz Luks. 

Lvi Praha: Vodička, Tibitanzl, Schouten, Estrada, McCarthy Thiel,libero Moník. Střídali: Kollátor, Janouch, Čech. Trenér Juan Manuel Barrial.

Hned v úvodu utkání při podání Vodičky neuspěje dvakrát při útoku středem domácí kapitán Dvořák a Schouten následně z dohrávky upravuje na 0:3. Mazoch snižuje nádherným blokem na 2:3. Podobně kvalitně si na síti počíná McCarthy (2:6). Ostrava snižuje po nevynucené chybě Estrady a pozornosti Mazocha na síti na 5:6. Schouten posílá Lvy dělovým podáním do vedení 5:9. Zahanbit se nenechá zpoza koncové čáry ani Mazoch (7:9). Po nepřesné nahrávce hraje Jarosinski o anténku na síti (10:14). Domácí hodně kazí podání a Lvi si v poklidu hlídají čtyřbodový náskok (13:17). Střídající Kollátor se hned uvede blokem (14:19). Druhý ostravský univerzál Pelikán snižuje dvěma úspěšnými útoky v řadě na 16:19. McCarthy následně vystřihne krásné podání (16:21). Ostrava bojuje a Dvořák snižuje na 19:21. Po nevynucené chybě Tsmokala mají Lvi blízko k zisku prvního setu (19:23). První set vyhrává favorit zápasu po bloku Tibitanzla 21:25.
Ostrava hraje v úvodu druhého setu na maximální riziko a drží se Lvy krok. Oba týmy výborně podávají a ztrátují (8:8). Schouten vytlouká ostravské bloky a Lvi jsou prvním týmem, který ve druhém setu vede o více než bod. Při podání Tibitanzla odskakují hosté nakonec na 9:12. Schouten přitlačí na podání a Lvi mají k dobru čtyři body (10:14). Po chytrém podání McCarthyho zvyšuje Estrada technickým úderem na 12:17. Po plachtícím podání Thiela mají Lvi k dobru již šest bodů (13:19). Po dvou blocích Schoutena směřuje druhý set k výraznějšímu vítězství hostů (14:22). Při podání Dvořáka zavře na chvíli Ostrava svoji síť (17:22). Druhý set končí dvěma body Estrady (18:25).
Po dvou bodech ze strany hostů reagují domácí šňůrou čtyř bodů včetně esa Dvořáka (4:2). Po kvalitním podání Schoutena srovnává Estrada na 5:5. Po nedorozumění Pawluna s Olsenem vedou Lvi 6:8. Špatný příjem Ostravy trestá Vodička a pouze do anténky na síti útočí Mazoch (7:11). I po důrazném útoku Jarosinskeho si hosté drží náskok čtyř bodů (10:14). Po jedné z mála chyb Estrady snižuje Ostrava na 13:15. Tsmokalo po teči hostujících bloků snižuje na 18:19. Jarosinski má na ruce srovnání, ale do koncovky třetího setu mají hosté dva body k dobru (18:20). Estrada vzápětí blokem posílá Lvy do tříbodového vedení (18:21). Pawlun po skvělém podání Tsmokala na „druhou přes“ dramatizuje třetí set (20:21). Mazoch vytlouká hostující bloky a Jarosinski esem posílá Ostrava do vedení (23:22). Estrada esem zajišťuje Lvům mečbol (23:24). V pořadí druhý mečbol proměňuje z dohrávky Schouten a ukončuje zápas (24:26).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Odehráli jsme docela dobrý zápas. Náš výkon byl dobrý, ale proti takovému týmu jako je Praha nám něco malo chybělo. V prvním setu jsme až moc chtěli a příliš jsme riskovali servis. Po prohraném druhém setu rozhodl v koncovce třetího setu jeden míč, který jsme špatně přihráli. Před námi ještě zítřejší odveta v Českém poháru, zkusíme ještě více zabojovat.“
Tomáš Zedník (asistent trenéra VK Ostrava): „Šli se do utkání s tím, že naše výkony mají stoupající tendenci a něco můžeme uhrát. Soupeř se ukázal silnější, než jsme si mysleli. V prvních dvou setech nám to ukázali. Ve třetím setu jsme stav dokázali srovnat, nicméně koncovku jsme nezvládli.“

Jakub Janouch (kapitán Lvi Praha): „Jsem rád, že jsme po náročné cestě získali tři body ve třech setech. Ostravu jsme přehráli na servisu a dobře ubránili na síti. Ve třetím nejvyrovnanějším setu rozhodla naše zkušenost.“
Juan Manuel Barrial (trenér Lvi Praha): „Ostrava hrála dobře. Byl to vyrovnaný zápas, ale my jsme zvládli koncovky jednotlivých setů. Dobře jsme podávali, soupeř podal nejlepším výkon ve třetím setu. Máme před sebou další náročný program, protože zítra hrajeme tady pohár a ve čtvrtek nás čeká zápas Ligy mistrů“