S Libercem blízko k bodovému zisku

Dva sety to vypadalo v Ostravě na jednoznačnou záležitost. Liberec si v pohodě uhrával svoje míče, zatímco my jsme se se utápěli v technických a nevynucených chybách. Zápas se zcela změnil od třetího setu, kdy jsme začali bojovat a hrát na riziko. Liberec nezvládl koncovku třetí sady. I ve čtvrtém jsme byli blízko zkrácené hry, ale naopak poslední míče čtvrtého dějství si lépe uhrál Liberec.

Extraliga mužů - 20. kolo

VK Ostrava - Dukla Liberec 1:3 (-18,-17,26,-25)

VK Ostrava: Vancl, Dvořák, Tsmokalo, Jarosinski, Srovnal, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Resl, Pelikán, Olsen, Mazoch. Trenér Dariusz Luks. 

Dukla Liberec: Demar, Trojanowicz, Jemeljanovs, Suda, Urueňa, Bryknar, libero Maar. Střídali: Staněk, Nivaldo, Johansen, Ticháček. Trenér Martin Demar. 

Na úvodní dva body domácího univerzála Tsmokala reaguje hostující protějšek Jemeljanovs. Ostrava má problémy na příjmu při podání Sudy (4:6). Stejná situace se opakuje u servisu Urueňi (5:9). Srovnal snižuje středem na 9:11. Vancl z pozice pipe přibližuje domácí na rozdíl bodu (11:12). Po nevynucené chybě Tsmokala Liberec odskakuje na tři body (11:14). Po technické chybě střídajícího Resla vede Liberec už 12:16. Tsmokalo z úspěšné dohrávky snižuje na 15:17. Domácí se o zdramatizování setu připravují sami častými technickými chybami (15:19). Za stavu 16:21 je to již v podání domácích čtvrtý nečistě hraný míč. Liberci stačí málo, aby první set vyhrál po úspěšném útoku Sudy 18:25.
V úvodu druhého setu vede Liberec po přímém bodu z podání Demara 2:4. Po přešlapu Jemeljanovse v útoku snižuje Ostrava na 7:8. Po bodovém bloku litevského univerzála Liberce a esu Bryknara vede Liberec 8:12. Ostravský kapitán Dvořák snižuje blokem na 10:13. Vzápětí se prosazuje Dvořák po Mazochově podání také středem (12:14). Tsmokalo z dohrávky upravuje na 14:15. Liberec zabere a po bloku Bryknara odskakuje na 15:18. Po dohrávce Demara jde Liberec do koncovky druhého setu s náskokem pěti bodů (15:20). Hosté si opět v poklidu dojdou k druhému získanému setu po úspěšném útoku Demara (17:25).
Po dohrávce Jemeljanovse vede Liberec v úvodu třetího dějství 3:5. Mazoch vytlouká liberecké bloky a úspěšně brání Tsmokalo (6:6). Při podání kapitána Dvořáka jde Ostrava do vedení 8:6. Demar srovnává z dohrávky na 8:8. Mazoch vrací esem Ostravě dvoubodový náskok (11:9). Bryknar oplácí stejnou mincí (11:11). Skóre se přelévá. Po bloku Pawluna zase vedou domácí o dva body 13:11. Suda srovnává důrazným útokem na 14:14. Po dohrávce Jemeljanovse jde Liberec do koncovky třetího setu za výhodného stavu 18:20. Demar zvyšuje důrazným útokem a bodovým blokem na 18:22. To se zdá být rozhodujícím momentem. Opak je pravdou. Střídající Resl esem snižuje na 21:23, ale vzápětí své další podání kazí. Za stavu 21:24 domácí po skvělém podání Pawluna odvrátí tři mečboly. Sami pak mají tři setboly a po nevynucené chybě Sudy prodlužují zápas (28:26).
Domácí posíleni zvládnutou koncovkou získají po servisu Pawluna první dva body čtvrtého setu. Za stavu 6:4 se Liberci zranil univerzál Jemeljanovs a nahradil ho Johansen. Tsmokalo vzápětí sestřelil ze servisem Nivalda (7:4). Po dvou nevynucených chybách Nivalda vede Ostrava 10:6. Domácím jde náramně podání a Tmsokalo esem upravuje na 16:11. Liberec nechce do zkrácené hry a po třech neúspěšných útocích Jarosinskeho je srovnáno na 18:18. Koncovka čtvrtého setu dospěje do stavu 23:22, kdy s podáním Mazocha hraje páska sítě (24:22). Suda dvěma esy maže ostravské setboly a vybojuje pro Liberec i mečbol (24:25). Zápas končí následně po bodovém bloku Ticháčka na Jarosinskeho (25:27).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Z naší strany to byl zápas, jako by hrály dva týmy. Nastoupili jsme do zápasu neagresivně, absolutně alibisticky. Mysleli jsme si, že můžeme každý druhý balón ulívat na tým jako je Dukla Liberec. Dva sety jsme dostali výprask. Ve třetím setu jsme se zvedli. Začali jsme hrát agresivně a začalo to i trochu vypadat. To se nám povedlo přenést do čtvrtého setu, ale koncovku jsme absolutně nezvládli. Za ty dva sety bychom si ten bod zasloužili.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Dva sety hrál Liberec velmi dobře. Do zápasu jsme se dostali až ve třetím setu. Bohužel jsme nezvládli koncovku čtvrtého setu. Vedli jsme, ale vlastními chybami jsme se připravili o možnost hrát pátý set. Navíc sedm zkažených podání je moc. S takovým týmem jako je Liberec bychom měli hrát odpovědněji.“

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Další tři důležité body do tabulky. Byli jsme sice blízko tiebreaku, ale nějak jsme to dohráli a jsem spokojení.“
Martin Demar (trenérVK Dukla Liberec): „Jsme rádi za tři body. Škoda toho třetího setu, kdy jsme vedli 24:21 a měli jsme zápas odehrát ve třech setech. Nemusel by se nám zranit Pavels (Jemeljanovs). Chtěl bych kluky pochválit za čtvrtý set a bojový výkon. Byli jsme ve čtvrtém setu hodně daleko za soupeřem, ale rozhodly dva bloky našeho kapitána nahrávače a jsem rád, že jedeme domů se třemi body.“