Vydařené vítězství nechalo vše otevřené

Vítězství ve více bojovném než pohledném utkání jsme získali na svou stranu vítězství za dva body. Oba týmy, i jednotliví hráči, se po celý zápas pohybovali ve výkonnostních vlnách. Chvilku byl nahoře jeden z týmů, aby se v dalším setu propadnul. Nakonec šťastnější byl domácí tým, který se nepoložil po prohraném čtvrtém setu a závěr toho posledního ho zastihnul na výkonnostním maximu.

Extraliga mužů - 23. kolo

VK Ostrava - Volejbal Brno 3:2 (-24,11,21,-19,11)

VK Ostrava: Jarosinski, Dvořák, Michalovič, Tsmokalo, Olsen, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Mazoch, Vancl. Trenér Dariuzs Luks. 

Volejbal Brno: Janečka, Thiessen, Novák, Bukáček, Dixon, Janků, libero Waclaw. Střídali: Havlíček, Jehlička, Kop, Marocchi. Trenér Ondřej Marek.

V prvním setu jde, zejména po chybách Brna a po esu Michaloviče, do výraznějšího vedení Ostrava (5:2). Když Pawlun chybuje při pokusu o „první přes“ hosté snižují na 6:5. Michalovičův útok z doskoku a blok na Janků znamená navýšení vedení Ostravy na 9:5. Po sporném míči, který rozhodčí přiřkli Brnu, následuje úlet smeče Tsmokala daleko do autu (9:8). Po bodových útocích Tsmokala a Dvořáka zvyšují domácí na 11:8. Po esu Janků se přiblíží Brno na 11:10. O dalších bodech rozhodují zejména domácí. Občas zapíší bodový útok nebo blok, ale hlavně kupí chyby. Brno tak srovnává na 16:16 a po útoku Thiessena jde do vedení 19:22. Ostrava úspěšně útočí a srovnává na 24:24. Pak získá Thiessen mečbol bodovým útokem a ten využije esem Novák (24:26).
Do druhého setu vlétnou domácí jako polití živou vodou. Skládají jeden míč za druhým (6:1). Vedením nabírají další vítr do plachet. Na útoku řádí v prvním setu často chybující Tsmokalo, naopak brněnské útoky končí na rukách blokaře Olsena. A když se k nim přidají i ostatní, Brno se už nevzpamatuje. (10:3, 15:6, 24:9) Hosté ještě dvěma body sníží potupnou porážku v setu na 25:11.
Ve třetím setu se Brno vrací do zápasu. Po bodovém útoku Thiessena a chybě Tsmokala vede 1:3. Díky bodovým útokům Michaloviče a blokům Olsena domácí otáčejí stav na 9:7. Brno však hraje odvážněji. Útok Nováka a blok Marocchiho a stav se překlápí na stranu hostů (11:12). Následně oba týmy převážně ztrátují až do stavu 18:18. Po chybě Janků jde na podání Jarosinski a úspěšným útokem a dvěma esy posílá Ostravu do trháku. (22:18) Jarosinski útokem získá další bod (24:20) a set ukončí útokem Michalovič. (25:21)
Čtvrtý set začíná vyrovnaně, o body se však tentokrát starají brněnští hráči, chyby na podání prokládají esem a bodovými útoky. (3:3) Na straně Ostravy úřadují Tsmokalo a blokaři, na straně Brna je to Kop, který dnes nastoupil v roli smečaře. Kop přidá 2 body blokem a útokem a je srovnáno na 7:7. Až do stavu 15:15 se oba týmy přetahují o vedení. Eso Kopa nastartuje únik Brna. Thiessen úspěšně zalije a přidá blok. (15:18) Ostrava svou zásluhou získá už jen dva body, a když je zablokovaný Tsmokalo Havlíčkem, set končí za stavu 19:25.
Zkrácený set začíná lépe pro domácí. Po útoku Dvořáka a chybě brněnského Bukáčka vedou domácí 2:0. Když hosté získají útokem dva body a Tsmokalo netrefí míč, ani hřiště, je srovnáno na 4:4. Další bod získá Brno díky špatnému postavení ostravských hráčů. (4:5) Oba týmy následně úspěšně ztrátují, až když Jarosinski nepřehodí obouruč míč přes síť, odskakuje Brno na dva body. (8:10) I když se zdá, že k výhře má blíž Brno, opak je pravdou. Ostrava už nevyrobí ani jedinou chybu. K bodovému útoku přidá dva bloky Olsen, který se tak v zápase dostane na devět bodových bloků. Po bodu si připíší také Dvořák a Michalovič. K tomu dvě chyby Janků a set končí zkaženým podáním Thiessena. Ostrava vítězí v pátém setu 15:11.

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Z naší strany dobře vybojovaný zápas, i když jsme v něm měli hluché pasáže, jak je u nás zvykem. Ale zvládli jsme to a jsem pyšný na náš tým, že jsme to nevzdali po čtvrtém setu, ani když jsem v tie breaku prohrávali o dva, tři body, otočili jsme to a zaslouženě zvítězili.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Byl to těžký zápas, hodně jsme bojovali, v prvním setu jsme dělali spoustu chyb. Musíme se těšit z vítězství a z těch dvou bodů do tabulky. Zítra už jdeme zase na trénink, musíme se dobře připravit na Zlín a bojovat, aby extraliga v Ostravě zůstala i v příští sezoně.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Pro nás samozřejmě ztráta. Nevím, jak to vypadá v tabulce, pro Ostravu asi záchrana. Nerad to říkám, ale dnešním výkonem jsme jim to darovali. Podle mě to nebyl pěkný volejbal ani z jedné strany. Byli jsme ve všech činnostech neklidní, zbytečně jsme spěchali. Do toho předkola musíme jít úplně jinak.“
Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Gratulace Ostravě k vítězství, z jejich strany to bylo hodně vybojované, byli jednoznačně lepší na servisu, a když jsme se v této činnosti zlepšili, tak jsme byli nepřesní na nahrávce. Ani jeden z nahrávačů nezaslouží pochvalu. Ostrava si to dnes ubojovala.“