Matěj Šmídl - velký, ale opravdu velký hecíř

Přestože v loňské sezóně patřil k nejmladším, vždy nejvíc  hecoval, i spoluhráče o generaci starší. Se svými 205 cm je opravdu největší hecíř. I to byla jedna z vlastností, která mu v týmu vynesla hodnost kapitána. Osmnáctiletý kapitán, skoro jako z verneovky. Na rozdíl od postavy patnáctiletého kapitána Matěj Šmídl nikdy nebyl v týmu plavčíkem jako Verneho románová postava.
Od malička, pokud se tak dá psát při jeho výšce, byl vůdcem. Na první kadetský zápas za ostravský tým přijel třináctiletý Matěj z Letovic do Nového Jičína přímo do hry. V šatně dostal svůj první ostravský dres, poprvé si řekl „ahoj“ se spoluhráči a šel do zápasu. Od té doby bije jeho srdce pro Ostravu.
Proč pro Ostravu? „Táta, který mě trénoval od děcka, má v Ostravě nejlepšího kamaráda z vojny,“ říká Matěj Šmídl. „S Rosťou Škrdou hráli volejbal za Duklu. Táta Rosťu požádal o kontakt v Ostravě, kde navíc hrál můj životní volejbalový vzor a soused z Letovic David Konečný.“ A právě jeho trenér Jaroslav Tomáš se Matěje ujal. Z blokaře postupně vytvořil skvělé „účko“.
Zpočátku jezdil do Ostravy vždy tři dny před zápasem a po zápase jel domů. V patnácti se v našem městě usadil a začal studovat sportovní gympl. Školu dokončil, maturovat bude příští rok v květnu. Na otázku, zda mu maturita nebude kolidovat s finále extraligy, se lehce usměje: „Ono to termínově vychází, ale i kdyby ne, vůbec bych se nezlobil. Složitější bude se tam dostat.“
Jednou z nejdůležitějších věcí, která ho stále v Ostravě drží, jsou trenéři. Po Tomášovi to je Zdeněk Šmejkal. „Už jsem měl nabídky do zahraničí, ale když se kouč Šmejkal vrátil, nebylo co řešit a zůstal jsem,“ tvrdí Matěj Šmídl a dodává: „Cítím, že pod Zdeňkem se můžu ještě zlepšit.“ Tuto sezónu chce odehrát co nejlépe a netají, že příští rok zamíří do Francie nebo Itálie.
Tam si sebou určitě vezme své oblíbené kolo a brusle na led, nebo spíše in-line. A věří, že si tam zajezdí rychlým autem. Snem je vyzkoušet si jízdu na závodním okruhu. Snad se mu to splní, Le Mans je od Tours sto kilometrů a Monza od Trenta něco přes dvě stě.