Ostravská volejbalová BOMBA!!! explodovala v Budějovicích


Extraliga mužů – 17. kolo
VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 0:3 (-21,-23,-18)
VK Jihostroj České Budějovice: De Amo, Křesťan, Mach, Ondrovič, Michálek, Staples – Kryštof. Střídali: Fila, Šotola, Todua, Kupilík, Kraffer. Trenér René Dvořák.
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Trenér Jan Václavík.
Po celé utkání jsme se opírali o vynikající podání, bezchybný příjem a razantní útok. Po celé tři sety jsme byli aktivnějším týmem, neustále drželi vedení a mohli se spolehnout na pravidelně bodující trojici Janků, Dvořák, Menner. Když se domácí nadechovali k možnému obratu, vždy jsme bodovou sérií ukázali, že nás zápas zastihl ve vynikajícím rozpoložení.
V prvním setu získáváme do začátku vedení díky kvalitním podáním Mennera, Janků i Podlesneho. Od stavu 10:12 držíme trpělivou a kvalitní hrou dvoubodové vedení. Po nevynucené chybě Janků srovnávají domácí na 18:18, ale pak se náš smečař opře do podání a třemi přímými body vytvoří rozhodující náskok 19:23. V pořadí druhý setbol pro nás získá za stavu 21:24 Dvořák.
Od začátku druhého setu jsme při perfektním podání Janků bodově vepředu. Domácí sice zpřesní obranu na síti, ale bodové dohrávky patří našemu celku (6:10). Dobrý plachtící servis domácího blokaře Ondroviče sice stáhne manko Jihostroje na jeden bod, ale žádný jiný hráč se k němu nepřidá. Pouze podání slovenského hráče znamená korigování našeho vícebodového náskoku. Před koncovkou si vytvoříme náskok dvou bodů. Dva setboly vykouzlí perfektním útokem Janků a za stavu 23:24 nám k zisku druhé sady pomáhá zkaženým podáním právě Ondrovič.
V úvodu třetího setu oba týmy ztrátují do stavu 7:7, pak jde do krátkého vedení domácí Jihostroj, ale je to už jen jeho labutí píseň. Od stavu 12:10 zlomíme třetí a poslední sadu zápasu pětibodovou sérií při skvělém podání Mennera. Od stavu 12:15 spěcháme za senzačním ziskem třech bodů. Práskáme do podání i do smečů a do koncovky si neseme pětibodové vedení (15:20). K mnoha přímým bodům z podání přispěje také plachtícím podáním Sedláček a zápas ukončuje druhým proměněným mečbolem opět přesným útokem smečař Menner.
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Musím kluky pochválit, že v zápase plnili přesně to, co měli. Hráli odvážně, byli jsme lepší na podání, v obraně i útoku. Máme v týmu tajný cíl, skončit po základní části do šestého místa. Poskočili jsme na páté, ale musíme být nadále pokorní. Je před námi ještě dost zápasů, ve kterých můžeme získat, ale zároveň ztratit.“