Dva sety jsme trápili favorizované České Budějovice

Stále při opravdu obtížném losu v úvodu extraligy čekáme na první bod. Přes velmi dobrý výkon ve třetím a čtvrtém setu domácího utkání s favorizovanými Českými Budějovicemi jsme nebyli daleko od jeho zisku.
Extraliga mužů – 4. kolo
VK Ostrava – Jihostroj České Budějovice (-21,-21,26, -21)
VK Ostrava: Olsen, Pawlun, Jarosinski, Dvořák, Pelikán, Tsmokalo, - libero Motyčka. Střídali: Vancl, Mazoch, Resl, Srovnal. Trenér Dariuzs Luks.
Jihostroj České Budějovice: Sobrinho, Balabanov, Taylor – Parks, van Schie, Luengas, Ondrovič - libera Kovařík a Michálek. Střídali: Sedláček, Leština, Brichta. Trenér Andrzej Kowal.
Po vyrovnaném úvodu jdou do prvního dvoubodového vedení hosté z Českých Budějovic po nevynucené chybě Tsmokala (8:10). Když Tsmokalo vytlouká hostující bloky, srovnává na 11:11. Luengas dělovým podáním posílá hosty opět do mírného náskoku (11:13). Ondrovič plachtícím podáním a van Schie dohrávkou zvyšují na 12:16. Luengas bodovým blokem upravuje na 14:19. Střídající Vancl dvěma bodovými příspěvky snižuje na 16:19. Olsen se Tsmokalem skvělou obranou na síti nás dostávají na dohled 20:21. Po bloku Taylora – Parkse mají hosté tři setboly a při hře Sobrinha na „druhou přes“, vyhrávají první set 21:25.
V úvodu druhého setu oba celky hodně kazí podání. Po dobré obraně hostů na síti a nevynucené chybě Mazocha odskakují hosté na tříbodový rozdíl (6:9). Po přímém bodu z podání Sobrinha a bloku Taylora – Parkse ztrácíme na favorita zápasu pět bodů (7:12). Jihostroj hraje obětavě. Naši hráči nic nevzdávají. Jarosinski snižuje z dohrávky a skvělého bloku na 15:17. Hosté si ale náskok hlídají a po zkaženém podání Jarosinkého jsou blízko k zisku druhého setu (19:23). Druhou sadu ukončuje útokem středem Ondrovič (21:25).
V úvodu třetího setu po parádních blocích našeho kapitána Dvořáka a dohrávce Jarosinského vedeme 8:4. Tsmokalo propálí vše, co mu stojí v cestě a náš tým je v momentální euforii (11:6). Hosté si pomáhají podáními Carísia a Sedláčka, ale naši hráči drží po Tsmokalově esu dostatečné vedení (16:11). Hosté nechtějí do čtvrtého setu a bodovými bloky si pomohou ke snížení na 18:16. Ondrovič trestá nedůrazný útok (21:20). Nevynucenými chybami našeho týmu hosté otáčejí vývoje skóre na 22:23. V samotném závěru setu sice mají hosté mečbol, ale naši hráči si vybojují tři setboly. Tsmokalo vytlouká hostující bloky (28:26) a zápas pokračuje čtvrtým setem.
České Budějovice rychle vedou v úvodu čtvrtého setu při podání Sobrinha 0:3. Náš tým po chytrém úderu Pawluna srovnává na 4:4. Našim hráčům to nestačí a Tsmokalo třemi esy posílá svůj tým do vedení 9:6. Neméně zdatně si počíná za koncovou čarou van Schie (8:9). Van Schie otáčí dobrou obranou na síti na 13:14. Nizozemský univerzál drží hosty skvělým výkonem (14:16). Dvořák srovnává blokem na 18:18. Po naší technické chybě si hosté berou zpět vedení, navíc je na podání podrží mladík Leština (18:21). To už je pro nás velké manko. Po důrazném útoku Leštiny mají hosté čtyři mečboly (20:24). Zápas končí po zbytečné Pawlunově nevynucené chybě (21:25).
Ohlasy po utkání:
Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava):
Dnes je škoda, že jsme bez bodu, protože jsme se rozjeli hlavně ve třetím a čtvrtém setu k pěknému výkonu, ale bohužel nás zase srazily v každém setu dvě tři chybičky, o které uděláme více než soupeř. Naše výkony mají vzestupnou tendenci a myslím si, že body a vítězství už nejsou pro nás daleko.
Dariuzs Luks (trenér VK Ostrava):
Bojovali jsme dnes a bojovali jsme s velmi dobrým soupeřem. Budějovice mají strašně velkou sílu, hlavně v útoku. Ale kdyby naši kluci bojovali od začátku jako v tom třetím setu, tak bychom mohli mít radost ze zisku nějakého bodu. Škoda toho, že děláme hodně zbytečných chyb ve vážných okamžicích. Soupeř byl celkově lepší a my musíme hodně trénovat, abychom vyhráli zápas v Ústí nad Labem. Je na čase, abychom už získali nějaké body.
Eduardo Sobrinho (kapitán Jihostroj České Budějovice):
Byl to těžký zápas. Pokud se včas nedostaneme do zápasového tempa, tak můžeme mít problémy. Naštěstí z těžkých momentů jsme se dnes dostali silou našeho týmu. Teď je důležité soustředit se na další zápasy.
Andrzej Kowal (trenér Jihostroj České Budějovice):
Od začátku jsme hráli soustředěně a v pohodě. Soupeř z Ostravy od začátku riskoval na podání, které mu nevycházelo. Ve třetím setu ho začali trefovat. Byli pak lepší i v útoku. My jsme z toho trochu znervózněli. Dělali jsme hodně chyb, ale pramenilo to z velmi dobré hry Ostravy. Čtvrtý set byl z naší strany nervózní, ale trpělivou hrou jsme ho nakonec dokázali vyhrát.