Dariusz Luks, trenér z hornické rodiny

S jakou filosofii a za jakými cíli přišel do Ostravy trénovat náš extraligový tým, jsme již na našich stránkách psali. V bulletinu k zápasu s Českými Budějovicemi jsme ve zkratce popsali jeho nejen volejbalový život a jeho vztah k Ostravě:
Narodil se před třiapadesáti lety ve městě Knurów, vzdušnou čárou asi 50 kilometrů od Ostravy. Možná, že i rodinná hornická tradice má vliv na to, že si Ostravu oblíbil. „Děda i otec byli havíři, já hornictví vystudoval, mám titul magistr, ale moje působení v hornictví zůstalo jen u toho, že jsem hrál za tým Górnik Radlin,“ s úsměvem komentuje svůj původ. „Celý život se věnuji jen volejbalu. S volejbalem jsem začínal jako hráč a později i jako trenér v Górniku Radlin, to je tady z Ostravy tak půl hodiny cesty.“
Kromě Radlinu hrál i za Skra Bełchatów, kde získal 8. místo v Plus Lize. Patřil i k polské špičce v beach volejbalu. Jezdil po světových turnajích a sbíral medaile v nejvyšších polských soutěžích. „Z mistrovství Polska mám bronz a stříbro. Ke zlatu nám chyběl jen krůček, v tiebreaku jsme už vedli 14:9, ale nakonec jsme prohráli 16:18,“ přesně si pamatuje současný trenér VK Ostrava.
S trenérskou kariérou začínal po návratu do Radlinu jako hrající trenér. Po vybojování postupu do Plus ligy skončil s hraním, jak sám říká: „buty skončili na kolku“. Po Radlinu trénoval i další kluby včetně ženských, například Bialsko-Bialou. „Tam mám jako druhý trenér titul mistra Polska.“
„Do Ostravy už jezdím nejméně třicet let. Hrávali jsme tady zápasy s Vítkovicemi a Hutními montážemi v rámci Interligy,“ vzpomíná Dariusz Luks. „S chutí jezdím i na kempy, které pořádá kamarád Lubomír Vašina. Znám se se spoustou českých trenérů.“ Letos na kemp do České Třebové nemohl, protože vedl polský tým na univerziádě v Číně ke stříbrné medaili. S mladými hráči má mnoho zkušeností, navíc již pět let je koordinátorem projektu Akademia Talentów Jastrzębskiego Węgla. „Jsou tady v týmu samí mladí kluci, uvidíme, co z toho vzejde. Hráči chtějí bojovat za klub a vědí, že musí bojovat srdcem,“ říká trenér Luks.