Ani v derby jsme na první body nedosáhli

Ani v regionálním derby jsme nedosáhli na první letošní body. Kromě třetího setu byly hostující Beskydy lépe podávajícím i útočícím týmem, který zvládal koncovky jednotlivých sad. Hosté hráli odvážněji a jejich hra byla přesnější.

Extraliga mužů - 8. kolo

VK Ostrava - Black Volley Beskydy 1:3 (-26,-22,20,-22)

VK Ostrava: Pawlun, Vancl, Dvořák, Pelikán, Tsmokalo, Olsen, libero Motyčka. Střídali: Jarosinski, Srovnal, Mazoch. Trenér Dariusz Luks. 

Black Volley Beskydy: Guimares, Perry, Benda, Danylov, Mišek, Koloušek, libera Krejčíček, Míček. Střídali: Hilšer, Sztolarik, Přibyl, Mečiar. Trenér Michal Provazník. 

Po nevynucené chybě Perryho vede Ostrava v úvodu derby 4:2. Stejně na druhé straně chybuje Tsmokalo (4:4). Po výborném podání Tsmokala boduje na druhou přes Pawlun (7:5). Beskydy srovnávají při podání Miška na 8:8. Po nedorozumění při souhře Pawluna s Tsmokalem a následné dohrávce Bendy odskakují Beskydy do tříbodového náskoku (9:12). Po nevynucené chybě Kolouška snižuje Ostrava na 13:14. Pawlun srovnává skvělým bodovým blokem a Tsmokalo esem otáčí zase stav ve prospěch domácích (16:15). V samotné koncovce prvního setu posílá do vedení 20:22 Beskydy čistým esem Benda. Za stavu 22:24 odvrátí Ostrava při podání Olsena dva setboly. Také domácí pohrdnou dvěma možnostmi ukončit set když kazí servisy. Beskydy po čistém esu Guimarese vyhrávají první set 26:28.
V úvodu druhého setu vede Ostrava po nevynucené chybě Bendy 3:1. Koloušek srovnává na 3:3. Po dohrávce Bendy vedou Beskydy 8:10. Po skvělém bloku Danylova vedou hosté 9:12. Ostravské útoky postrádají přesnost i razanci a po bloku Guimarese a nevynucené chybě Tsmokala je to již 10:15. Olsen bodovým blokem a Tsmokalo čistým esem snižují na 13:15. Po výborném podání Kolouška boduje Perry (15:18). Ostrava bojuje. Střídající Mazoch čistým esem srovnává na 19:19. Hosté jsou lepší v dohrávaných míčích. Benda upravuje na 19:21. Hostující smečař hraje vynikající zápas a přímým bodem z podání zvyšuje na 20:23. Olsen snižuje blokem na 22:23, ale po nevynucené chybě Pelikána hosté vyhrávají druhý set 22:25.
Pohodu hostů v úvodu třetího setu dokumentuje bodový blok nahrávače Miška (1:3). Tsmokalo srovnává bodovým útokem na 3:3. Ukrajinský smečař je při chuti a dvěma esy upravuje na 6:4. Pawlun po dlouhé rozehře zvyšuje na 8:5 pro domácí Ostravu. Blokem se blýskne Pelikán, a po Pawlunově skvělém podání dobře útočí také Dvořák (11:6). Domácí mají v tuto chvíli jasně navrch. Jarosinski zvyšuje přímým bodem z podání na 13:7. Olsen se prosazuje po Pelikánově podání (16:9). Po důrazném útoku Jarosinského vede Ostrava 19:11. Mečiar snižuje esem na 22:16. Přibylovo výborné podání znamená stav 23:19, ale domácí po zásluze vyhrávají po Pelikánově útoku 25:20.
Při podání Mazocha vede Ostrava v úvodu čtvrtého setu 4:2. Po skvělém bloku Pawluna odskakují domácí na rozdíl třech bodů (6:3). Při podání Miška domácí vypadnou z role a rázem vedou Beskydy 6:8. Ostrava má problém na příjmu při podání Kolouška a Giumares výborně brání na síti (7:11). Po nečisté nahrávce Pawluna ztrácí Ostrava již pět bodů (8:13). Po bloku Jarosinského snižují domácí na 12:15. Odvážně hrající Koloušek zvyšuje na 13:17. Po bloku Guimarese směřují Beskydy k vítězství v utkání 13:18. Hosté mají i štěstí. Koloušek navyšuje vedení hostů při přímém bodu z podání s pomocí pásky u sítě na 14:20. Tsmokalo po lajně útoční přesně (18:22). Jenže po jeho dvou nevynucených chybách spěje zápas k rychlému konci (18:24). Ostrava ještě odvrátí při skvělém podání Mazocha tři setboly, ale utkání končí po jeho zkaženém podání (22:25).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Dnes Beskydy určitě zaslouženě vyhrály, přehrály nás téměř na všech postech, Hlavně bych ocenil Tomáše Miška, jejich nahrávače, ten odehrál perfektní zápas. My jsme hráli, tak jak umíme, ale na ně to nestačilo. Musíme si každý zamyslet sam nad sebou ve způsobu, jak přistupujeme k tréninku a začít řádně makat. Takhle hrát nemůžeme.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Tým Beskyd byl lepší a udělal méně na servise a v útoku. Bojovali jsme, se v prvním setu, ale hosté první set vyhráli v koncovce. Po prohraném druhém setu jsme třetí set vybojovali, ale ve čtvrtém setu jsme zase udělali 12 vlastních chyb na 25 bodů. Musíme pracovat na tom, abychom nedělali tolik chyb na servisu a v útoku.“

Marek Perry (kapitán Black Volley Beskydy): „Bylo to z obou stran dost nervózní utkání. Byla tam oboustranná chybovost. Urvali jsme si pěkně dvě koncovky a třetí set nám trochu utekl, Ostravě se dařil servis. Jak jsme se prostřídali, tak jsme zklidnili hlavu a ve čtvrtém setu jsme to měli pod kontrolou. Jsou to pro nás důležité tři body.“
Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Pro oba dva týmy to byl důležitý zápas. Domácí se potřebovali odrazit od nepovedeného začátku sezony a my se vrátit na nějakou bodovou vlnu. Zápas byl hodně o bojovnosti, výborné pasáže se střídaly se spoustou chyb na obou stranách. My jsme jich udělali nakonec méně, a proto jsme vyhráli.“