V závěrečném turnaji Českého poháru žácí pátí, celkově sedmí


Tradičným usporiadateľom finálových turnajov mládeže býva volejbalový klub Slávia Hradec Králové. Počas predĺženého víkendu sa vo finálovom turnaji Českého poháru zišlo 24 družstiev, ktoré sa do finále kvalifikovali.
Naši žiaci VK Ostrava sa prebojovali do najsilnejšej A skupiny. Hralo sa v štvorčlenných skupinách systémom každý s každým, potom nasledovalo play off a zápasy o konečné miesto v turnaji.
Družstvá odohrali spolu šesť zápasov za tri dni. Súčasťou turnaja bolo aj testovanie všetkých hráčov, ktoré prebehlo v piatok pred začatím zápasovej hry. Žiaci VK Ostrava vyhrali štyri zápasy a v dvoch boli neúspešní. V konečnej tabuľke finále sme obsadili pekné piate miesto. V celkovom poradí Českého poháru 2019, do ktorého sa počítali tri celoštátne turnaje, sme obsadili konečnú siedmu priečku.
Výsledky zápasov v skupine B:
1. zápas VK Ostrava - Znojmo 2:0 (25,12)
V prvom zápase sme súpera výkonom zaskočili. Od úvodu sme tlačili podaním a darili sa nám aj dohrávky po medzihre. V poli sme boli disciplinovaní a viacero útokov sme v obidvoch setoch dokázali vychytať. Hernú prevahu sme v druhom sete udržali. Bol to výborný vstup do turnaja.
2. zápas VK Ostrava - Prosek Praha 2:1 (-13,20,8)
V rannom sobotnom zápase, sme hrali príliš staticky. Nedaril sa nám útok ani obrana. V druhom sete sa družstvo chytilo, podanie začalo lietať správnymi smermi a hra sa celkove zlepšila. Tvrdým útokom sme súpera dostali bodovo pod seba a v treťom sete získali rozhodujúci náskok.
3. zápas VK Ostrava - Sokolov 1:2 (18,-17,-6)
Prvý jasný set v náš prospech nenaznačoval, že by mohol Sokolov priebeh otočiť. V druhom sete sme ustúpili od našej dobrej hry a súper získal sebavedomie a postupne aj prevahu. Opatrný útok a nepresné prihrávky aj nahrávka prispeli k strate istoty celého družstva. Súperovi sa darilo brániť okraje siete a z iných pozícií sme body nedokázali získavať. Po tomto zápase sme sa v skupine posunuli na druhé miesto za Znojmo, ktoré síce s nami prehralo, ale ďalšie dva zápasy vyhralo 2:0.
Play off
4. zápas VK Ostrava – Nový Jičín 0:2 (-24,-21)
Tento zápas rozhodoval, kto postúpi do prvej štvorky turnaja a kto bude hrať v skupine o 5- 8 miesto. Tento moment si súperi uvedomovali. Od úvodu to bol boj o každý bod, nakoľko sa s Jičínom dobre poznáme z krajského preboru. Hra s razanciou nám vychádzala, body útokom sme získavali. Horšie to bolo s našou medzihrou a hrubé chyby pri odbití bagrom alebo prstami znamenali ľahké body v prospech súpera. Dramatická koncovka prvého setu dopadla najtesnejším rozdielom a získal ho súper. Aj v druhom sete sme bojovali, ale technicky lepší súper hru držal. Zápas sme po boji prehrali a išli sme do skupiny o umiestnenie.
Nedeľa výsledky zápasov skupina 5.-8. miesto:
5. zápas VK Ostrava - Prosek Praha 2:1 (15,-23,7)
Na súpera sme nabehli s odhodlaním, hra sa nám darila. Podanie lietalo rýchlo a súper mal problém založiť útok. V druhom sete sme pokračovali v dobrej hre, ale súper sa nevzdal. Zlepšil všetky činnosti a mal presný útok na sieti. My sme mali horšie chvíle na útoku a podanie sme v sériách kazili. Súper to využil na zisk setu. V treťom skrátenom sete sme od začiatku zabrali, po vybratých loptách v poli sme bodovali útokom. Na náš bodový náskok súper nedokázal reagovať a set sme s prehľadom vyhrali.
6. zápas VK Ostrava - České Budějovice 2:0 (10,15)
V tomto zápase sme hrali o piate miesto v poslednom turnaji. Od začiatku sa nám hra darila. Po presných prihrávkach sme tvrdo útočili a súper nedokázal brániť sieť. V zápase sme boli jasne lepším družstvom, mali sme hru pod kontrolou. Série úspešných bodov a dobrá medzihra znamenali naše hladké víťazstvo.
Zostava VK Ostrava: David Demel, Jan Mlčák, Aleš Závodský, Martin Sonnek, Jakub Pelikán, Lukáš Filip, Adam Schauer, Patrik Vlček, Jan Matušek, Matěj Kukrecht. Trenér Roman Dvoran.
Hodnocení trenéra Romana Dvorana:
„Vstup do turnaja sme mali výborný. Výhra nad Znojmom potešila všetkých, samotná hra mala dobrú úroveň. V základnej skupine sme nevyužili šancu na prvenstvo, v poslednom skupinovom zápase sme zaváhali proti Sokolovu. Nedokázali sme ubrániť najlepšieho hráča Sokolova a ten svoje družstvo potiahol k víťazstvu. Sokolov hral aj v ďalšom priebehu výborne a turnaj zakončil na druhom mieste.
V zápase o postup do prvej štvorky sme narazili na Nový Jičín. S týmto súperom máme v posledných zápasoch zápornú bilanciu. Jičín rolu favorita zvládol, aj keď sme na nich celý prvý set výrazne tlačili. Škoda jednoduchých chýb ktoré sme v prvej polovici setu urobili. Lepšie zohratý súper naše chyby využil a potrestal.
V posledných dvoch zápasoch sme súperov prevýšili lepším podaním aj útokom. Po troch celoštátnych turnajoch sme pohár ukončili na celkovom siedmom mieste. S konečným umiestnením sme spokojní, o lepšie miesto nás pripravil prvý turnaj, kde sme hrali bez chorého Kuba Pelikána. Jeho body z útoku sme nedokázali nahradiť. Najlepší smečiarom Českého poháru bol vyhlásený Aleš Závodský a verím, že sa mu bude dariť aj v nasledujúcich turnajoch.“
KONEČNÉ PORADIE Český pohár 2019:
1. Břeclav
2. Znojmo
3. Nový Jičín
4. Sokolov
5. Prosek Praha
6. České Budějovice
7. VK OSTRAVA
8. Brno

starsizacicp2