Starší žáci na prvním turnaji Českého poháru desátí

Ani čtyři výhry našich starších žáků (U16) při dvou porážkách nestačily díky hernímu systému na lepší než 10. místo v prvním turnaji. Českého poháru v Novém Jičíně. Průběh tohoto zápolení našich žáků popsal trenér Roman Dvoran:
Družstvá boli prerozdelené do troch skupín. Jedna zo skupín mala 5 členov, lebo sa do Českého poháru prihlásilo 13 družstiev. Žiaci VK Ostrava boli zaradení do skupiny A, ktorá mala štyroch členov. V skupinách sa hralo systémom každý s každým na dva vyhraté sety. Po zápasoch v skupinách nasledovali a v nedeľu zápasy o konečné umiestnenie. Za dva dni sme odohrali 6 zápasov, s bilanciou 4 víťazstvá a 2 prehry.
Výsledky VK Ostrava v základnej skupine:
VK Ostrava – Zlín 0: 2 (-15,-14)
VK Ostrava - Znojmo 2:1 (19,-23,12)
VK Ostrava - Velké Meziříčí 0:2 (-21,-20)
VK Ostrava – VK Brno 2:0 (17,21)
Zápasy v sobotu sme začali súbojom proti favoritovi celého turnaja Fatre Zlín. Súper ťažil z výborného útoku svojho lídra. Len ťažko sme bránili na sieti aj v poli Podaním sme nedokázali súpera odtlačiť od siete. Súper nás tlačil aj podaním a zápas sme nedokázali herne vyrovnať. V zápase so Znojmom sme zlepšili všetky činnosti od podania až po útok. Znojmo ale dokázalo v druhom sete hru vyrovnať. Boli sme nepresní na príjme podania a útok nemal potrebnú účinnosť. V treťom skrátenom siete sme sa na sieti dokázali presadiť. V treťom zápase v skupine išlo o poradie do ďalšieho losovanie v turnaji. Veľké Meziříčí nás zaskočilo presnou hrou bez vlastných chýb. V poli nám padlo mnoho jednoduchých úderov a rovnako nepresne sme na sieti útočili. Prehra 2:0 nás odsunula do bojov v poslednej skupine. Vo večernom zápase sme dokázali poraziť Brno 2:0, zásluhou presného podania a razantného útoku na sieti. Pre družstvo to bola sobota náročným dňom, lebo pred turnajom sa hráči ešte testovali na výskok, rýchlosť a silu. Dva prehraté zápasy v skupine znamenali, že sme padli do bojov v spodnej skupine turnaja.
Zápasy o umiestnene:
VK Ostrava – Blue Volley Ostrava A 2:1 (19,-23,12)
VK Ostrava – Volejbalový spolek Ostrava 2:1 (17,-22,12)
Prvý zápas sme začali odvážne so snahou zlepšiť výkony zo soboty. Hrali sme odvážne a s dobrým nasadením. Na ihrisku sme mali úplne iný prejav ako v základnej skupine. Proti Blúčku sme v poli viacero útokov vychytali a následne sme dobre odútočili. Súper sa však nevzdával a hru postupne vyrovnal. V treťom sete sme urobili menej chýb a zaslúžene sme došli k víťazstvu. V poslednom zápase sme bojovali s Volejbalovým spolkom Ostrava. Na hráčoch už bolo vidno únavu z náročného turnaja. Zase rozhodoval tretí set, v ktorom sme lepšie odpodávali aj odútočili. Po bojovnom aj zlepšenom výkone sme však v celkovej bilancii turnaja obsadili 10 miesto, prehraté sety nám ubrali z lepšieho umiestnenia .
Zostava VK Ostrava: Jan Vlček, Oliver Krátký, Josef Miksa, Alex Žarnovický, Marek Holásek, Adam Rozšafný, Jakub Planka, Jiří Olejník, Martin Raszka. Trenéři Roman Dvoran a Martin Vaculík.
Celkovo to pre nás bol zložitý turnaj. Vyhrali sme síce štyri zápasy zo šiestich, ale systém turnaja nás posunul do hry o posledné priečky. Dve prehry v skupine bez zisku setu išli na náš vrub, lebo sme boli v hre pasívni a príliš nepresní. Turnaj sme ustáli po kondičnej stránke a potešili nás aj výkony jednotlivcov. Bol som rád, že sme sa v nedeľu vzchopili a hru výrazne vylepšili. Body za konečné 10. miesto sa počítajú do súčtovej tabuľky dlhodobej časti poháru žiakov. Ešte nás čakajú v Novom Jičíne dva turnaje. Najbližší druhý je 19.-20.11. 2022 a tretí 3.- 4.12.2022.